De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft bijna unaniem een resolutie aangenomen over de Europese inzet voor de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen in december. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is medeauteur van de resolutie en hoopt dat het Europarlement hiermee de onderhandelingen op scherp zet.

"Met deze resolutie roepen we de EU op om vooral het voortouw te nemen. Juist Europa moet initiatief tonen en ervoor te zorgen dat er een harde doelstelling komt van een uitstootreductie van tegen de 40% voor 2020. Doet Europa dat niet, dan gaat er bij andere westerse landen ook geen beweging komen", zegt Eickhout

Update: Bas Eickhout sprak dinsdagochtend in de plenaire zaal van het Europees Parlement over de doelstellingen rondom klimaatverandering.

Een ander belangrijk punt uit de resolutie is de noodzaak om te investeren in klimaatsteun in ontwikkelingslanden. "Volgens wetenschappers is er jaarlijks een bedrag van 110 miljard euro nodig om klimaatverandering het hoofd te bieden in ontwikkelingslanden. De EU zou daar een bijdrage aan moeten leveren van minimaal 30 miljard euro per jaar. Dat bedrag is ook opgenomen in onze resolutie. Helaas heeft de Europese Commissie eerder een inschattingsfout gemaakt door 2 tot 15 miljard euro per jaar aan klimaatsteun voor te stellen. De christendemocraten in het Europarlement dreigen nu de oren te laten hangen naar dit voorstel en de resolutie op dit punt niet te willen steunen."

Volgens Eickhout zou het voor ontwikkelingslanden desastreus zijn als er na overleg met EU-lidstaten nog geen 2 miljard euro per jaar over zou blijven. "Ook verliest de EU hiermee haar leiderschapsrol. Als de EU zelf al niet met meer geld over de brug komt, dan kan het zeker niet andere westerse staten over de streep trekken tijdens de onderhandelingen in Kopenhagen."

Als laatste is er in de resolutie opgenomen dat er een besluit komt over investeringen in de groene sectoren. "Een akkoord hierover in Kopenhagen kan de noodzakelijk stimulans zijn voor een echte Green Deal. Groene sectoren zijn groeisectoren. We moeten echt naar een andere economie die wel duurzaam is én die gelijktijdig nieuwe banen kan creëren."

De resolutie is een eerste stap in de overeenstemming die de EU onderling moet bereiken voor een gezamenlijke inzet in Kopenhagen. In november stemt het Europees Parlement plenair over de Europese inzet. Woensdag zijn de Europese ministers van Financiën bij elkaar. Eickhout hoopt dat ze met een serieus bod komen om de onderhandelingen vlot te trekken.