GroenLinks stemde tegen de Europese wet die de financiële sector stimuleert om leningen door te verkopen, omdat zo slecht begrepen risico’s zich over het hele financiële systeem kunnen verspreiden. Een meerderheid van het Europees Parlement stemde er echter wel mee in.

“Onbegrijpelijk”, zegt Europarlementariër Bas Eickhout. “Het Europees Parlement heeft blijkbaar niks geleerd van de financiële crisis die tien jaar geleden als kredietcrisis begon.”

Geheugenverlies

“Een meerderheid van Europarlementariërs lijkt aan politiek geheugenverlies te lijden", stelt Eickhout vast. "Tien jaar geleden begon de financiële crisis doordat risico's verstopt zaten in complexe financiële producten, maar vandaag stemmen ze in met een wet die deze praktijk slap reguleert.”

In het kader van de kapitaalmarktenunie vond de Europese Commissie het nodig om het aanbod van financiering te stimuleren door middel van securitisatie: het verpakken en doorverkopen van financiële contracten zoals leningen (bijoorbeeld hypotheken, autoleningen of creditcards). Financiële instellingen mogen voor deze producten - mits ze aan een aantal eisen voldoen - lagere kapitaalbuffers aan te houden. Die aanpak is dubieus want bedrijven geven al tijden aan dat er helemaal geen gebrek aan toegang tot financiering is. Groene voorstellen om te garanderen dat securitisatie ten minste op een veilige manier gebeurt, overleefden de onderhandelingen over de wet niet.

Eickhout: “Banken zouden ze een substantieel deel van het risico verplicht zelf moeten aanhouden zodat ze niet langer belang hebben bij het doorverkopen van rommel. Die eis is zodanig afgezwakt dat slechte leningen zich alsnog makkelijk kunnen verspreiden. Met name de autoindustrie heeft succesvol gelobbied om door te kunnen gaan met het verstrekken van risicovolle autoleningen.”