GroenLinks streeft er naar een inclusieve en toegankelijke partij en vereniging te zijn, waarbij diversiteit en gelijkwaardigheid belangrijke waarden zijn. Uit ons recente onderzoek bleekt dat veel actieve leden deze thema's heel belangrijk vinden, maar niet altijd actief een rol pakken of weten wat ze kunnen doen. Afdelingen kunnen al de basistraining diversiteit, inclusie en gelijkwaardheid inzetten, maar daarnaast is er behoefte om onze afdelingen handvatten te geven om daadwerkelijk over te gaan op actie. Daarom hebben we in samenwerking met afdeling provincie Utrecht een pilot opgezet, voor Utrechtse afdelingen om deel te nemen aan de leerlijn diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. 

De pilot leerlijn
Deze leerlijn is ingestoken voor bestuursleden (voorzitter of DIG bestuurslid) omdat zij verantwoordelijk zijn hiervoor, maar ook anderen zijn welkom. In deze leerlijn, die bestaat uit drie sessies, werken we samen aan het versterken van onze visie en het ontwikkelen van concrete stappen om diversiteit en sociale veiligheid een plek te geven in iedere afdeling. Het doel is om afdelingen te ondersteunen bij het maken van hun eigen actieplan om diviersiteit, inclusie en gelijkwaardigheid in de afdeling te waarborgen. 

  1. Basistraining diversiteit, inclusie, gelijkwaardigheid, met onder andere aandacht voor GroenLinks visie op diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid, concepten zoals intersectionaliteit en reflecteren hoe deelnemers zelf staan in deze thema's.
  2. Aan de slag met het maken van een lokaal actieplan, waarbij deelnemers werken aan het opstellen van een visie tot aan het uitwerken van een strategie met gerichte actiepunten en planning. 
  3. Terugkombijeenkomst, waarbij deelnemers onder begeleiding van de trainer uitdagingen en kansen waar zij tegenaan zijn gelopen bij het werken aan de actieplannen tot uitvoering te brengen. 


Vervolg bij andere provincies
Na afronding van deze pilot (eind januari 2025), is het plan om in overleg met andere provinciale afdelingen de leerlijn verder uit te rollen in andere provincies.