Nu de afsluiting van de klimaattop in Durban dichterbij komt, volgen de ontwikkelingen elkaar steeds sneller op. Lees hier de updates van het liveblog dat we op zaterdag, tot diep in de nacht bijhielden.

(Tijden zijn lokaal, -1u voor Nederlandse tijd)

 

05.01u: Dat was het lieve mensen. Dank voor uw aandacht, namens het GroenLinks-team dat een week lang in een parkeergarage onder in een confrentiezaal verslag deed van klimaattop COP17, resulterend in twee dagen lang live bloggen. Vandaag begonnen we om 8 uur. 21 uur samen zijn, het schept een band. Tot volgend jaar, bij COP18. In Qatar!

5.00u: INFORMING THE LOBBY (Officiële reactie van GroenLinks)

4.52u: Er is een deal. Op de verjaardag van het Kyoto-protocol.

4.50u: Zuid-Afrika noteert de bezwaren van Russische Federatie. Twee keer zelfs.

4.48u: De Russen verwijten de overigen ellebogenwerk. Maar - GOED NIEUWS - ze zijn niet tegen. Ze vinden alleen dat het niet volgens de diplomatieke regels is verlopen.

4.46u: De roadmap-stemming nu. Dat is het bindende klimaatakkoord. De Russen laten weten zo te vertrekken, hun vliegtuig wacht. De Russische Federatie lijkt niet akkoord. Is hun truc nu weg te gaan zodat ze niet tegen kunnen stemmen?

4.45u: Ondertussen is Kyoto-protocol-2 en LCA erdoor. Nog even doorbijten en dan zijn we er.

4.41u In twijfel: als AP en andere media al spreken over een akkoord... moet je dan je press release eruit gooien terwijl theoretisch een Boliviaan of Chinees nog roet in het eten kan gooien?

4.32u: Nicaragua will ook nog even wat verhelderen. Niemand zucht er zelfs meer over. Iedereen slaapt.

4.31u: Het LCA-package, waaronder de implementatie van Cancún is aangenomen, als wij het goed begrijpen. Onder protest van Bolivia.

4.29u: Ik kan u melden dat naast Buble ook Arafat hier heeft opgetreden. De wall of fame op de gang is endless.

4.25u: Arthur, de hoofdonderhandelaar van de EU wiens achternaam ik ff kwijt ben doet nu een voorstel dat ons nog wat slaap zou kunnen geven. De inhoud ging ff aan me voorbij.

4.24u: Veel ministers zijn al weg, al tijdens de cirkelbespreking van eerder. De duitse minister was bijvoorbeeld zoek. Overigens hulde voor Joop Atsma: hij mag dan een kleine delegatie hebben, maar hij loopt nog wel rond.

4.20u: Dank aan @CarelBruning: Associated Press heeft de spin al online. Een landmark akkoord. Landmark zou het wel eens kunnen zijn, maar wel in negatieve zin. Met vanaf 2020 als jaartal dat er wat moet gebeuren is het zeer de vraag of dit voldoende zal zijn om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

3.58u: Althans. Op een gegeven moment, dan hè. Dan gaat de formele beginnen. Er staat nu iemand te zweten bij een kopieerapparaat om de juiste teksten te verspreiden. Naar het schijnt wordt het dus bindend, maar is het tijdspad - wat de wetenschap betreft - te lang. Een enerzijds-anderzijds als altijd dus. Vreselijk irritant.

03.39u: Informele deel af. We gaan nu naar formeel.

03.35u: De Russische Federatie weet nog niet wat te doen, want ze willen het op papier. Ze voelen zich - n zekere zin terecht - niet betrokken.

03.32u: India is akkoord!

03.30u: We gaan weer beginnen!

03.12u: Vet hoor, in een kringetje zaten Hedegaard, USA, India, China en Zuid Afrika met pen en papier oplossing te zoeken. Die schijnt legal force te heten. We gaan nu de precieze details horen.

 

02.40u We gaan 10 minuten schorsen en de voorzitter vraagt nogmaals iedereen zijn positie te overdenken. Duimt u mee?!

02.36u De VS steunt full package en de EU heeft ondertussen een handreiking gedaan naar de tegenstanders. Vraag is of de VS dat accepteren. Er wordt nu gewoon openlijk onderhandeld. Heel spannend.

02.33u: Waren we weer even uit de lucht. Nog steeds informeel bezig hier, zoals dat heet. Dat betekent overigens niet lekker losjes met een biertje en de benen op tafel. Dat betkent dat er gewoon vergaderd wordt, voor het eggie. Maar dan is het niet eggie. Dan kijken we hoe een en ander valt. ALs een groenboek in de EU eigenlijk. Maar ja. Ook dat zal niet iedereen snappen.

02.20u: waar waren we ook alweer? China was enthousiast tegen binding deal aan het oreren. En op Human Rights Day kregen ze een applaus daarvoor. Daarna kwam Bolivia die sprak over de schoonheid van de technisk van kolen. En Steunden CHina. Daarna was ik even te veel bezig met de verbinding. Maar hoe dan ook zijn we dus weer redelijk terug bij de klassieke verdeling: China, India en VS (althans dat nemen we aan, ze hebben nog niks gezegd) zijn tegen. Gesteund door sommige andere landen. Het informele gedeelte gaat nu dus nog door. Straks gaat het over naar formeel. Ontwikkelingslanden en Zuid Amerikaanse zijn minder eensgezind lijkt het. Chili steunt EU volledig, Bangladesh ook.

02.09u: De internetverbinding valt weg in het conferentiegebouw. Updates komen door via sms.

01.48u: China steunt India. En zo zijn we weer teurg bij af. Ze krijgen veel applaus. Nou ja, net zoveel als India.

01.46u China nu. Ook een belangrijke blocker in het verleden. VS schijnt geen spreektijd aangevraagd te hebben. De grootste vervuiler laat India de kolen uit het vuur halen.

01.44u We vergeven Bangladesh dat ze weer lang spraken: ze steunen legally binding. De voorzitter wijst ons erop dat dit nog steeds informeel is. Dat geeft een beetje hoop. Wie weet dat in de formele India alsnog switcht.

01.36u "I shouldn't be transported somewhere else by the whims and fancy of others who want to develop", aldus de minister van het eiland Grenada.

01.34u Grenada, sympathiek landje. Houdt een mooi verhaal: we mogen niet hier weggaan zonder ervoor te zorgen dat degene die ons in de shit hebben gebracht te doen stoppen met vervuilen.

01.29u India wil het hele akkoord weer opengooien. Tja, waarom ook niet. De volgende Barcelona - Real Madrid is pas weer over een paar maanden.

01.28u India krijgt ook applaus voor hun rol. Zij verdedigen de rechten van 1,2 miljard mensen, aldus de minister.

01.26u India houdt een raar verhaal. In feite vinden ze vervuilen een grondrecht.

01.22u De mevrouw van India is boos. Tegen bindend akkoord.

01.20u India nu. Een van de sleutelfiguren bij de onderhandelingen.

01.15u Groots applaus voor Hedegaard die keihard erin gaat. 2020 is onacceptabel en een akkoord hoort bindend te zijn. Colombia volgt met volle steun voor dit standpunt.

01.11u quotes van Hedegaard: De reden waarom de EU voor vele jaren heeft gestreden voor een legally binding deal is om klimaatvernadering tegen te gaan. Dit wordt niet geleverd. Vrijwilligheid is niet voldoene. Internationale problemen vragen om internationale wetgeving.

01.10u Hedegaard ziet er moe uit en gaat nu aan de speech. "De EU heeft grote zorgen bij het voorliggend pakket." HUP CONNIE!

01.10u Hedegaard ziet er moe uit en gaat nu aan de speech. "De EU heeft grote zorgen bij het voorliggend pakket." HUP CONNIE!

01.08u "Uiteraard is dit niet het beste wat we wilden hebben. We zullen in de toekomst het allemaal nog beter moeten maken," aldus mevrouw de voorzitter. En ook: "laten we geschiedenis schrijven, vanavond". Die combi lijkt me wat ingewikkeld.

01.05u De Zuid-Afrikaanse voorzitter doet enorm haar best de teksten te verkopen in haar speech. Het zijn mooie woorden, maar de teksten zijn helaas zeer teleurstellend. WIj zijn zeer benieuwd naar wat de EU gaat doen. Zullen ze toch een poging doen om het klimaatakkoord "legally binding" te krijgen en zal 2020 toch nog met 5 jaar ingekort worden?

00.55u: Schrijver dezer blog is blij. Real Madrid is met 1-3 in eigen huis afgedroogd door Barcelona. U mag best weten dat schrijver des blog had gecheckt met hotel of de wedstrijd daar te zien was. Maar nu belangrijker zaken. De informele plenaire gaat beginnen.

 

00:52u: Kennelijk tellen halve uren dubbel in Zuid-Afrika. Maar we gaan zo weer beginnen.

23:44u: Er wordt nu geschorst en dan komt de informele COP (waarschijnlijk met debat) en daarna de formele met amendementen. Althans dat zou kunnen, dat hangt weer af van wat er nu in de wandelgangen wordt besproken. Real Madrid - Barcelona schijnt op 1-1- te staan.

 

23.33u: Over een half uur gaat de plenaire vergadering door. Oh nee. Toch niet. Eerst gaat Venezuela weer eens los. Dat was wat we nodig hadden.

23.23u: BREEK - de nieuwe tekst voor de Roadmap is binnen. En die is niet goed. De EU kan en mag hier niet mee akkoord gaan: dit klimaatakkoord zou pas vanaf 2020 in werking gaan en bovendien is deze niet bindend. Als dit niet nog verandert deze nacht, dan kunnen we de klimaattop als mislukt beschouwen.

23.15u In de zaal waar we zitten trad een paar jaar terug Michael Buble op. Dat was pas een lange zware zit geweest.

23.10u: we zijn er nog hoor! Maar ja, met nog maar 20% batterij moet je voorzichtig zijn, natuurlijk. Hoe dan ook, het ziet er steeds somberder uit. De kans bestaat dat we uiteindelijk de avond afsluiten zonder akkoord. Maar we blijven gewoon hoopvol. Er zijn gekkere dingen gebeurd.

22:22u: Er valt weinig te melden. Er wordt vooral lang gesproken. Heel lang. Met op zich terechte kritiek, met emotionele oproepen dat de wereld dit niet kan laten gebeuren. Tegelijkertijd is iedereen moe en wil men door. De vrees heel lang te moeten wachten op uiteindelijk een slecht resultaat is vervelend en geeft het gevoel dat je een film zit te kijken op een commerciële zender. Ze duren lang, ze zijn vaak niet goed, het einde is vaak teleurstellend en het duurt extra lang door vervelende reclames. Dat gevoel.

21:55u: Het is volstrekt onduidelijk hoe lang dit nog gaat duren. Het zou snel kunnen gaan, maar alles wijst nu op het tegendeel.

21.51u: Over een uurtje begint Real Madrid - Barcelona live in het hotel op grote schermen Congo, Bangladesh en anderen nemen lang de tijd om hun recht op spreektijd te gebruiken. Het stuk is al doorgestuurd naar de plenaire. Dit zijn een soort stemverklaringen.

21.40u: Pardon, het gaat niet over de routekaart maar over LCA.

21.33u: De voorzitter bijna in tranen. Dit is zijn laatste COP na 22 jaar actief te zijn geweest op dit dossier.

21.30u: Het lijkt erop dat een cursus tekstverwerken geen slecht idee zou zijn bij COP17. Ook nu missen per ongeluk paragrafen of staan ze er juist in. Zojuist mondeling aangepast door de voorzitter van de werkgoep. Ben bang dat de 27 EU-lidstaten weer een pauze gaan vragen, want ja. Met één mond spreken kan ze alleen als ze eerst met 27-en hebben gepraat. #fail

21.20u En daar gaan we weer. De routekaart dit keer, naar een bindend klimaatakkoord. Een aantal ministers worden explicitiet bedankt, waaronder Huhne van Groot-Brittannië. Atsma viel niet in de prijzen.

21.14u: Schorsing: de tekst gaat naar de plenaire ter stemming: met de datum tussen haakjes. Dat betekent dat daar waarschijnlijk apart over gestemd gaat worden.

21.08u: Brazilië is aan het woord. Zij vinden de vooliggende tekst niet optimaal, maar vinden vooruitgang belangrijker. Zij zien de tekst dan ook graag vastgesteld.

21.00u: Sommige landen die net kritisch waren op EU over 2020, steunen - en prijzen soms - nu de EU voor hun inzet. Hat is een ware paringsdans aan het worden.

20.40u De verwarring is groot, ook bij schrijver van dit blog. Nog een poging over wat er aan de hand is. Waar in voorgaande conceptteksten gesproken werd over het aannemen van een bindend klimaatakkoord voor alle vervuilers in 2015, wordt nu duidelijk dat dit verder geschoven is naar 2020. Veel te laat en de EU zou hiermee nooit akkoord moeten gaan. Hedegaard wil (als dit het geval is) ook Kyoto tot 2020 laten doorlopen in plaats van tot 2017. Dit ondermijnt echter de druk om te komen tot een klimaatakkoord voor alle vervuilers, die dan tot 2020 achterover zouden kunnen gaan leunen.

20:18u En ja hoor. De 10 minuten pauze voor de EU zijn daar.

20.14u De 27 Europese lidstaten bedoelden dat ze langer pauze wilden. 10 minuten. Maar eerst is de Russische federatie aan de beurt. Die hebben geen bedenktijd nodig en hebben uitgebreid commentaar.

20.12u De 27 lidstaten zijn er nog niet uit en vragen om uitstel.

20.10u We gaan weer door. De voorzitter van de Werkgroep Kyoto neemt het woord en gooit in zijn eerste zin er zeker 8 afkortingen uit. Voor dat stukje helderheid naar de mensen toe.

20.00u De irritatie is enorm over het voorzitterschap van Zuid-Afrika. Het is een zooitje. Als Kyoto inderdaad tot 2020 zou worden uitgesteld en daarmee ook een bindend klimaatakkoord dan komen we over de 5 jaar heen waar ook door onder andere het Internationaal Energie Agentschap op gewezen werd. De vijf jaar die tot onomkeerbare effecten zou leiden. Vele vertegenwoordigers van landen en NGO's zijn verbaas over de gang van zaken. Men dacht goede afspraken te hebben en plotseling lijken die door de wordprocessor weer verzwakt te zijn.

19.51u Er wordt vijftien minuten geschorst. Veel landen hebben bezwaren tegen voorstel Hedegaard om Kyoto-protocol te laten voortduren tot 2020 in plaats van 2017. De schorsing is echter voor een leespauze. (...)

19.40u: Papoea Nieuw Guinea wil weten hoe-of-wat. En terecht. Ook wij hebben moeite alles te volgen. Zwitserland geeft aan dat zij graag naar 30% reductie willen in 2020 onder voorwaarden dat ontwikkelingslanden ook meedoen voor zover zij kunnen.

19.35u: Hedegaard wil Kyoto verlengen tot 2020, in plaats van tot 2017. Dat zou betekenen dat Bindend Akkoord ook pas in 2020 aan de orde zou zijn. Er zijn daar - uiteraard - grote bezwaren tegen.

19.30u: Mondeling wordt door Hedegaard de KP-text ge-edit. Ondertussen gaan geruchten dat de zogenaamde Routekaart naar een Bindend Akkoord enorm afgezwakt is. Deze tekst wordt momenteel herschreven en dus nog niet beschikbaar. Wordt spannend of de Hedegaard dat zal accepteren.

19.25u: De teksten zijn uitgedeeld over Kyoto-protocol. Lijkt erop dat die niet al te veel zijn aangepast. Plenaire rond Kyoto zojuist begonnen.

18:56u: En daarmee sloot Zuid-Afrika de informele plenaire weer af. Nu moeten we even wachten en dan begint de officiele plenaire.

18.54u: Zuid-Afrika: "Please adopt these documents. The world is looking at you, the world awaits."

18:52u: De Voorzitter is in ieder geval erg in haar nopjes met de voorliggende stukken en zegt dat als dit goedgekeurd wordt er mooie voorstellen liggen en zegt dat het nu gaat om de politieke wil om het aan te nemen en uit te voeren.

18.50u En we zijn los. De Zuid-Afrikaanse voorzitter start de informele vergadering. Je kunt meekijken, als je wilt. http://bit.ly/vgJg4b

18.45u Okay, we zitten in de plenaire die om 18 uur zou beginnen, maar kennelijk hebben we niet opgelet in welke tijdszone het 18 uur moest zijn. Stampvolle zaal, maar een leeg podium.

17.38u: Weet u nog wat ik om 14:45 schreef? Nou, dat ging dus mooi niet door. Dat gaat om 18:00 beginnen. Wij zijn erbij.

17.10u: De ministers zitten weer in achterkamertjes "Indaba" te onderhandelen sinds een minuut of tien. Op de gangen heerst een vreemde sfeer. Iedereen heeft behoefte aan rust. Overigens is het grootste gedeelte van de Congresgangers er niet: die zijn of naar huis of mogen het terrein niet op.

15:25u: Wat positief is, is dat de EU een coalitie heeft weten op te bouwen met Afrika en de Eilandstaten. Samen staan ze sterk in de onderhandelingen.

15:20u: Nieuwe geruchten, die ons niet doen opveren van vreugde. Het conferentiecentrum is tot morgenochtend afgehuurd. Een all-nighter ligt in het verschiet.

14.45u: Om 15 uur begint hier de informele plenaire sessie. Waarschijnlijk zal de Zuid-Afrikaanse voorzitter van de klimaattop duidelijk maken wat de stand van zaken is en hoe we verder zullen gaan.

13.35u: Geruchten, geruchten... Er komt geen plenaire. Er komt wel een plenaire. Stemming pas in Rio over half jaartje, of toch niet. Zeker is wel dat een aantal ministers al naar huis is en dat vanmiddag tegen 15 uur een grote groep mensen vertrekt om hun vliegtuig te halen. Ook is zeker dat alle vluchten vol zitten en de eerstvolgende pas beschikbaar is op woensdag. Kortom, er zal snel een besluit moeten worden genomen want anders is er niemand meer om mee te stemmen.

 

12.45u: Zometeen is Bas Eickhout bij BNR live over de klimaattop. Hij zal proberen de onoverzichtelijkheid die nu heerst enigzins te structureren. (Terugluisteren.)Buiten en in de gangen worden de stukken doorgespit en wacht iedereen af wanneer en of de plenaire plaatsvindt.

 

11.00u: de Europese delegatie is in overleg na de update van de Poolse voorzitterschap. Alle rolkoffertjes staan al klaar in de hoek. De meesten vertrekken vandaag en men vreest het einde van de COP17 te moeten missen.

10.30u: De EU-delegatie, waaronder Europarlementariër Bas Eickhout, gaat zo gebriefd worden door de Poolse voorzitter. Ondertussen worden nu ook al sommige delegatieruimtes afgebroken in de parkeergarage. Geruchten dat plenaire vergadering nog later wordt nemen toe.

 

9.30u: Buiten worden alle stands van side events al afgebroken en naar het schijnt zal de plenaire beginnen om 12.30u. De snelle rekenaar weet dat de schrijver van dit blog dus nog rustig op een oor had kunnen blijven liggen ;-)

9.20u: Ons Groene camerateam heeft een video gemaakt van het protest dat leidde tot de arrestatie van Kumi Naidoo, de directeur van Greenpeace. Mooie beelden.

 

9.00u: Gisteravond zijn ook de andere teksten verschenen. De ministers hebben tot ongeveer 1 uur vergaderd en de bedoeling was om om 6 uur weer te beginnen. Of en hoe dat heeft plaatsgevonden is wat onduidelijk, maar in de parkeergarage is het een drukte van belang.

8.00u: Goedemorgen. Het is volstrekt onduidelijk wat vandaag gaat brengen behalve hitte en benauwdheid. Het is op dit uur al 24 graden in Durban

Lees het liveblog van vrijdag.

Lees het laatste nieuws over de klimaattop in Durban in ons dossier Klimaat.