De GroenLinks-parlementariërs Bas Eickhout en Jesse Klaver willen vaart maken met de aanpak van belastingontwijking na Luxleaks, het grootschalige bewijs voor belastingontwijking van multinationals via Luxemburg. GroenLinks wil een enquêtecommissie in het Europees Parlement die belastingontwijking in de Europese Unie volledig in beeld gaat brengen. Dat moet ook licht werpen op andere landen die multinationals eveneens mogelijkheden bieden om vrijwel geen belasting te betalen, zoals Nederland en Ierland.

“Ik wil niet wachten op een Dutchleaks”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout. Een enquêtecommissie in het Europees Parlement moet nu een volledig beeld geven van de wanpraktijken zoals die in Luxemburg.

“De honderden geheime belastingafspraken die Nederland jaarlijks goedkeurt, geven multinationals een oneerlijk voordeel ten opzichte van kleinere bedrijven en werkende mensen.”

Debat met Europese Commissie

Op initiatief van de Groene fractie debatteert het Europees Parlement woensdag met de Europese Commissie over de acute maatregelen die nodig zijn naar aanleiding van Luxleaks, zoals het terugvorderen van deze onterechte belastingvoordelen. Helaas steunden de christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen niet het Groene verzoek om Commissievoorzitter Juncker daarbij aanwezig te laten zijn. “Een gemiste kans om de geloofwaardigheid van de Luxemburger Juncker te herstellen”, aldus Eickhout.

Na Luxleaks komt Nederland steeds meer in het vizier van andere Europese landen die hun belastinginkomsten zien weglekken. Duitse media spreken van een "steueroase an der Nordsee". Uit onderzoek van Eurodad (een Europees samenwerkingsverband me onder andere het Nederlandse Somo) blijkt woensdag opnieuw dat Nederland de spin in het web van internationale belastingontwijking is.

Nederland werkt tegen

“De positie van Nederland is niet houdbaar.”, reageert GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. “Naast Juncker, speelt minister Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep een cruciale rol in de Europese aanpak van belastingontwijking. Te vaak bereiken ons berichten dat Nederland in de EU en de OECD zo’n aanpak tegenwerkt."

"Het kabinet moet pro-actief een einde maken aan de oneerlijke belastingvoordelen voor multinationals.”