GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij dat de milieucommissie van het Europees Parlement woensdag instemde met een voorstel dat het makkelijker maakt om gezondheidszorg in het buitenland te ontvangen. Eickhout: "Dit voorstel maakt duidelijk aan patiënten waar ze aan toe zijn als ze in het buitenland naar het ziekenhuis gaan. Tegelijkertijd geeft het voldoende houvast aan landen om op de rem te trappen als het nationale zorgstelsel gevaar loopt."

Vooraf toestemming vragen

In het voorstel dat is aangenomen staat dat patiënten in een ander Europees land naar de tandarts of opticien mogen gaan en dat ze de kosten achteraf vergoed krijgen tot aan het bedrag dat in eigen land vergoed zou worden. Voor ziekenhuiszorg mogen lidstaten een systeem instellen waarbij patiënten vooraf toestemming moeten vragen. Een land mag niet zonder meer een aanvraag voor grensoverschrijdende gezondheidszorg weigeren.

Voordelen voor patiënten

Eickhout ziet duidelijke voordelen voor patiënten: "Soms beschikt een land niet over de benodigde expertise bijvoorbeeld bij zeldzame aandoeningen of bij zeer gespecialiseerde zorg. Dan moet het mogelijk zijn dat patiënten naar een ander EU-land kunnen gaan, waar deze expertise wel aanwezig is. Ook voor mensen waarvan het dichtstbijzijnde ziekenhuis net over de grens ligt, kan deze richtlijn uitkomst bieden."

Internet markt

In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie was de interne markt de leidraad voor deze nieuwe regels, maar de EU-lidstaten voegden gelukkig volksgezondheid als belangrijke grondslag toe. De milieucommissie van het Europarlement steunde, tot tevredenheid van GroenLinks deze toevoeging.

Patiënten moeten weten waar ze aan toe zijn als ze naar een ander Europees land reizen voor hun gezondheidszorg, zegt Eickhout. “Maar gezondheidszorg is niet puur een marktproduct, het is een basisbehoefte.” Patiënten hebben recht op kwaliteitszorg in hun eigen land. Er mag geen situatie ontstaan waarin verzekeraars patiënten naar het buitenland sturen, omdat de zorg daar goedkoper is. “Ik ben blij dat de lidstaten en het Parlement inzien dat gezondheidszorg meer is dan een marktgoed”, aldus Eickhout

Begin volgend jaar zal het hele Europees Parlement over het voorstel stemmen. Daarna moeten de Europese Commissie, het Europees Parlement en de minsters van de EU-lidstaten er overeenstemming hebben bereikt, voordat de richtlijn in werking kan treden.