Het wordt vanaf 2012 makkelijker om een energiezuinige televisie aan te schaffen. De Europese Commissie maakte dinsdag bekend dat ook televisies voortaan in de winkel een energielabel moeten hebben. Ook worden de bestaande energielabels voor wasmachines, koelkasten en afwasmachines gemoderniseerd.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met de voorstellen: “De energielabels helpen consumenten om energiezuinige televisies uit te kiezen. Televisies zijn momenteel verantwoordelijk voor tien procent van de elektriciteitsrekening. Er valt dus een hoop te besparen.”

Eickhout vindt het wel jammer dat er aparte categorieën komen op basis van de grootte van de televisies. Nu kan een grote energieslurpende televisie een goed label krijgen, simpelweg omdat het relatief de zuinigste is in zijn klasse. “Dat is natuurlijk vreemd, want een kleine televisie is altijd zuiniger dan een grote televisie”,  aldus Eickhout.

Witgoed

Daarnaast stelt de Europese Commissie voor om de bestaande energielabels voor wasmachines, koelkasten en afwasmachines aan te passen. “Dat was hard nodig” aldus Eickhout, “de huidige labels komen uit 1992 en zijn niet meer van deze tijd. Daardoor heeft nu maar liefst 90% van deze verkochte apparaten een A-label, het beste label mogelijk.  Dat zegt helaas niet veel meer over de energiezuinigheid van het apparaat.“ De Europese Commissie roept daarom drie nieuwe zuinigere klassen in het leven: A+, A++ en A+++.  Dit nieuwe labelsysteem zal in 2014 ingevoerd worden.