Eurocommissaris Cecilia Malmström presenteerde woensdag haar ideeën over hoe geschillenbeslechting er uit moet komen te zien in TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. Ze stelt voor om de traditionele vorm van geschillenbeslechting tussen investeerders en staten (ISDS), waar veel kritiek op is, te vervangen door een investeringshof dat een einde zou moeten maken aan misbruik van de regeling door bedrijven. Europarlementariër Bas Eickhout is sceptisch over het voorstel en vindt dat Malmström ISDS in bestaande handelsverdragen moet herzien in plaats van een nieuwe variant voor TTIP op te tuigen.
“Deze nieuwe voorstellen, die er komen dankzij grote politieke druk, tonen aan welk gevaar het 'oude' ISDS is voor democratie en rechtsstaat”, zegt Eickhout. “Maar ondertussen zit dit 'oude' ISDS nog steeds in het handelsakkoord met Canada waarvan Malmström vandaag herhaalde dat dit akkoord ongewijzigd blijft. Dat is zwabberbeleid.”
De Europese Commissie stelt voor om met een nieuwe aanpak van investeringsbescherming toe te werken naar een internationaal investeringshof. Maar in eerste instantie zijn de voorstellen alleen gericht op TTIP. Volgens Eickhout is deze aanpak onlogisch.
Eickhout: “De Europese Commissie probeert in een één-tweetje met de VS een nieuwe variant van geschillenbeslechting tussen investeerders en staten op te tuigen. Daardoor staan ontwikkelingslanden en de rest van de wereld buitenspel.”
Bovendien ontbreekt voor Eickhout nog altijd een deugdelijke onderbouwing waarom de EU een investeringsverdrag met de VS, waarin bedrijven extra juridische bescherming krijgen, nodig zou hebben. “Malmström heeft zelfs toegegeven dat er geen direct verband bestaat tussen de omvang van investeringen en geschillenbeslechting voor investeerders. Waarom zouden we dan het risico nemen om bedrijven democratische regels in het algemeen belang onder druk te laten zetten?”