Wie financiële markten manipuleert moet voortaan rekening houden met celstraf. In alle EU-landen komen strafrechtelijke sancties te staan op ernstige vormen van marktmanipulatie en handel met voorkennis. Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een richtlijn die dat regelt.

"De EU trekt lessen uit een lange reeks financiële schandalen zoals de Libor- en Euribor-fraude en de manipulatie van wisselkoersen. De nieuwe wet vergroot de kans op passende bestraffing van dit soort wangedrag, ook in Nederland", stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Tot nu toe was marktmanipulatie niet in alle landen strafbaar. De Nederlandse wet kent nog geen expliciete strafbaarstelling van de manipulatie van benchmarks zoals Libor, waaraan medewerkers van de Rabobank zich schuldig hebben gemaakt.

De Groene fractie in het Europees Parlement heeft zich met succes ingezet voor een breed toepassingsbereik van de richtlijn, zodat ook de manipulatie van derivatenhandel buiten reguliere handelsplatforms strafbaar wordt gesteld.