Europarlementariër Bas Eickhout: “Multinationals ontspringen al jaren de belastingdans en zijn meester in het verdoezelen daarvan. Met deze wet kan iedereen zien hoeveel, of hoe weinig, belasting grote bedrijven betalen in ieder land waar ze actief zijn, zodat het geschuif met winsten kan worden aangepakt.”

Een groep EU-landen hield het voorstel lange tijd tegen. Nu lijkt er eindelijk een krappe meerderheid te zijn om door te kunnen. Dankzij een motie van de SP, GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer steunde de Nederlandse regering het voorstel voor meer transparantie over belastingen wél.

De aanstaande overeenkomst tussen EU-landen laat echter nog wel gaten vallen in de wet. Voor landen buiten de EU hoeven bedrijven de bedragen niet uit te splitsen per land en er zit een clausule in die bedrijven de mogelijkheid biedt de wet tijdelijk niet toe te passen. Als de Raad van Ministers later deze week in een schriftelijke procedure formeel akkoord gaat, volgen onderhandelingen met het Europees Parlement waar kansen liggen om deze zwakke punten uit de wet te schrappen voordat deze definitief wordt ingevoerd.