Vandaag staat in Het Financieele Dagblad een discussie over kernenergie. Lees hieronder de bijdrage van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout en GroenLinks partijvoorzitter Henk Nijhof.

Politiek is keuzes maken en de politiek staat op een tweesprong. Gaan we inzetten op echt schone energie of blijven we ons vastklampen aan eindige bronnen zoals uranium? Voorstanders van kernenergie prijzen het aan als goedkoop, betrouwbaar en haalbaar. Het is tijd om deze fabeltjes de wereld uit te helpen.

Goedkoop? Elke euro naar kernenergie is een euro naar de leveranciers van uranium. De afgelopen jaren is de prijs van uranium explosief gestegen. Wind en zon zijn gratis en beschikbaar en laten geen gevaarlijk radioactieve erfenis achter.

Kerncentrale weggegooid geld

De nieuwe kerncentrale in Finland kost inmiddels €5,3 mrd, 80% meer dan begroot. Uit onderzoek blijkt dat een tweede centrale in Borssele onbetaalbaar zal zijn. Investeren in Nederlandse kernenergie is weggegooid geld en leidt amper tot meer werkgelegenheid: de specialisten komen vooral uit Frankrijk. Ondertussen wil geen verzekeraar de schade dekken als het misgaat. De belastingbetaler staat dus garant voor kernongevallen.

Betrouwbaar? Uranium, de energiebron van kerncentrales, komt vooral uit politiek en economisch instabiele gebieden, zoals Rusland. Duurzame energie wekken we zelf op met zon, wind en water. Deze bronnen zullen één elektriciteitsnet binnen Europa vormen: als de wind niet waait op de Noordzee staat de Spaanse zon nog altijd garant. De uraniumvoorraden zullen over zo’n 50 jaar op zijn, terwijl de zon zal doorschijnen en de wind doorwaait.

Haalbaar? Kerncentrales zijn niet in één dag gebouwd. Een aanzienlijk minder dicht bevolkt land als Finland is er al twaalf jaar mee bezig. Het aanleggen van windmolenparken op zee kan sneller en levert geen veiligheidsrisico’s voor de omgeving op.

100% duurzame stroomvoorziening mogelijk

Om de haverklap verschijnen studies die laten zien dat een 100% duurzame Europese stroomvoorziening mogelijk is in 2050. Als Nederland nu investeert, kan het koploper worden in deze sector.

Laten we de discussie in perspectief blijven zien, zonder taboes. Wat voor een energievoorziening willen we in 2050? GroenLinks kiest voor 100% duurzame stroomvoorziening met gas tijdens de overgangsfase. Een dergelijke visie wordt ondersteund door vele wetenschappelijke studies. Kernenergie is simpelweg niet nodig. Waar duurzame energie banen en echte zekerheid oplevert, levert kernenergie vooral zorgen op over veiligheid en radioactief afval.

Dit artikel is op 27 april verschenen in Het Financieele Dagblad.