Helaas is dit de realiteit voor veel jonge moslims in Nederland. Zij moeten voortdurend hun loyaliteit bewijzen en laten zien waar ze staan. Als je ook nog eens vrouw bent, wordt die bewijslast nog zwaarder. Ik wil dit zeggen: mensen reduceren tot één identiteit doet hen geen recht. Er is een jonge generatie die tegelijkertijd moslim, klimaatactivist, feminist, LHBTIQ+'er, Nederlander, en nog veel meer kan zijn. Al deze identiteiten zijn met elkaar verbonden. Zij maken hen tot wie zij zijn: Nederlanders met ontelbare identiteiten.

De positieve verandering die gaande is in ons land maakt sommigen bang. Mensen die heel lang niet op plekken van macht hebben gezeten, komen daar nu wel. Vrouwen, jongeren, mensen van kleur, mensen met welke achtergrond dan ook. Samen zijn wij het nieuwe Nederland. Het was hier allang tijd voor. Dus iedereen die hier moeite mee heeft: wen er maar aan.

Ik vind het ontzettend belangrijk om dit statement te maken. Niet alleen voor Kauthar. Zij heeft het lef getoond om haar hoofd boven het maaiveld uit te steken. Daar heb ik veel bewondering voor. Dit statement is ook belangrijk voor al die andere jongeren in Nederland die twijfelen of ze hun dromen kunnen najagen of gewoon mogen zijn wie ze willen zijn. Voor al die jongeren herhaal ik de boodschap die mijn moeder mij lang geleden gaf. Laat je angst om te falen los en alles is mogelijk. En ik voeg daaraan toe: wees niet bang, je staat er niet alleen voor. We’ve got your back!

- Jesse