De Milieucommissie van het Europarlement wil plastic wegwerptassen uitbannen. Op initiatief van Groene Europarlementariër Margrete Auken komt er een einde aan het gratis weggeven van tassen in supermarkten en moeten we binnen vijf jaar ons gebruik van plastic tasjes met tachtig procent terugdringen.

Gemiddeld gebruikt elke Europeaan tweehonderd plastic tasjes in een jaar. Veel van deze wegwerptasjes belanden in de plastic soep die op zee ronddrijft. Elk jaar sterven miljoenen zeedieren vanwege plastic in hun maag. “Dit grote milieuprobleem wordt nu onder leiding van de Groenen eindelijk Europees aangepakt”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Dodelijk voor zeedieren

Plastic tassen worden vaak slechts één keer gebruikt, terwijl het honderden jaren duurt voordat ze in de natuur zijn afgebroken. Plastic tasjes die in het water belanden, worden vaak ingeslikt door walvissen, zeehonden en zeemeeuwen en dat kan dodelijk zijn.

Eickhout: “Meer dan negentig procent van de vogels rond de Noordzee heeft plastic in hun maag en onlangs bleek er meer plastic dan vis in de Donau te zitten. Daar kunnen en moeten we een einde aan maken.”

Absurde Europese regels

EU-landen kunnen tot op heden geen nationaal verbod op plastic tassen instellen omdat dit in strijd zou zijn met Europese interne marktregels. Absurd, aldus Eickhout: “Landen worden gekort op hun beleidsruimte om de plastic soep te kunnen verminderen. Italië kreeg bijna een rechtszaak aan hun broek omdat zij een nationaal verbod op plastic tassen instelden. Deze rare kronkel in Europese wetgeving wordt nu aangepast, zodat landen ervoor kunnen kiezen om milieu boven markt te zetten.”

Na de stemming in de Milieucommissie moet nu in april het hele Europarlement over de voorstellen stemmen. Daarna gaat het Europarlement onderhandelen met de Europese ministers om tot een akkoord te komen.