De Europese Commissie maakte woensdag bekend dat een beter stroomnetwerk een belangrijk onderdeel wordt van het Europese energiebeleid. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij met dit voorstel aangezien dit essentieel is voor de omschakeling naar een duurzame energievoorziening in Europa: “Dit supergrid is cruciaal voor onze energiezekerheid én voor het halen van onze Europese klimaatdoelstellingen.”

Topprioriteit

Vorige week maakte de Europese Commissie al bekend dat er de komende tien jaar een biljoen euro nodig is voor het Europese energiebeleid. “Vandaag vult de Europese Commissie dat voornemen verder in”, stelt Eickhout. Ongeveer de helft van het budget is nodig voor vernieuwde energiecentrales, de andere helft maakt de Europese Commissie vrij voor de verbetering van het Europese energienet. Eickhout: “Energie moet een topprioriteit van Europa worden. Het enorme bedrag van een biljoen euro dat nodig is, geeft aan hoe verouderd ons energienetwerk nu is. Het merendeel van dit biljoen zal uit de markt moeten komen.”

Noordzee

Dat het energienet op de Noordzee één van de prioriteiten is voor de komende jaren juicht Eickhout toe. “Voor de omschakeling naar een duurzame energievoorziening is het belangrijk dat Europa haar energienetten beter op elkaar afstemt: om stroom te transporteren van de windparken op zee naar de huizen van energieconsumenten in bijvoorbeeld Nederland.”

Slimmere netten

Energienetten moeten ook slimmer worden volgens Eickhout: “Daar legt de Europese Commissie terecht de focus. Met slimme energienetten kan in Europa tweeënvijftig miljard euro per jaar bespaard worden. Consumenten verbruiken met slimme meters minder energie, terwijl energiebedrijven niet meer langs hoeven te komen om meterstanden af te lezen.” Eickhout benadrukt wel dat de privacy van de consumenten gewaarborgd moet blijven bij slimme energiemeters.

Energiebesparing

Eickhout is ook blij dat de Europese Commissie inziet hoe belangrijk energiebesparing is: "Minder vraag naar energie betekent dat er minder nieuwe energiecentrales bijgebouwd hoeven te worden en dat het netwerk minder energie hoeft te transporteren. De kosten gaan dus omlaag. Ik roep de Europese Commissie dan ook op om energiebesparing een bindend doel te maken, zoals we ook al doen met de andere klimaat- en energiedoelen. Daarnaast zal de Commissie haast moeten maken om de doelen in wetgevende voorstellen om te zetten."