Europarlementariër Judith Sargentini leidde een Europese waarnemingsmissie om de verkiezingen in Mozambique te controleren. Lees haar eerdere berichten op onze website.

Eindelijk mag ik zeggen wat ik er van vind. De Europese waarnemingsmissie in Mozambique vindt dat de dag van de verkiezingen ordelijk is verlopen, maar concludeert dat de campagne die eraan vooraf ging onevenwichtig was. Regeringspartij Frelimo gebruikte ambtenaren en auto's van de staat om campagne te voeren. Er waren zelfs berichten dat politiewagens ingezet werden om toeschouwers naar campagnebijeenkomsten van Frelimo te brengen.

De staatstelevisie gaf 64 procent van de tijd aan de presidentskandidaat van Frelimo. Ook was duidelijk dat er maar één partij in Mozambique geld had voor buitenreclame. Waar ik ook ga of sta; in Maputo hangen gigantische billboards met het hoofd van Nyusi erop. Nyusi voor stabiliteit en ontwikkeling. Nyusi voor verandering. Vertrouwen in Nyusi. Zelfs het vliegveld van Nampula was helemaal volgeplakt.

Dus ook al hebben we nog steeds geen echte uitslagen, met dertig procent van de stemmen geteld, wordt Nyusi de nieuwe president van Mozambique en zijn partij Frelimo houdt meer dan de helft van de zetels in het parlement. Dlakhama, lijsttrekker van Renamo dreigt de verkiezingen niet te erkennen en Simango van MDM zal ergens zijn wonden aan het likken zijn.

Overal aanwezig

Tijdens de persconferentie die ik hield om onze ervaringen te delen, werd er een journalist heel boos omdat onze waarnemers niet overal aanwezig waren. Als wij er wel geweest waren, dan was het anders gelopen, zei hij. Tja. We hebben 614 stembureaus van de zeventienduizend in het land bezocht. En die 614 zagen er eigenlijk heel redelijk uit. Verkiezingen worden niet gewonnen of verloren op de dag zelf, maar tijdens de campagne ervoor. Je kunt op verkiezingsdag de vingers nog zo goed op inkt controleren, daarmee win je nog geen stemmen.

Voorlopig rapport

Het eerste voorlopige rapport is te downloaden op de website van de Europese verkiezingswaarnemingsmissie.