Nederland scoort het slechtst van alle EU-landen op het gebied van klimaat, volgens een studie die Germanwatch en Climate Action Network maandag publiceerden. Ook internationaal bungelt Nederland onderaan, op plek 49; en dat is lager dan de Verenigde Staten, India en Australië. Nederland heeft de “zeer slechte” klimaatperformance te danken aan het ondermaatse klimaatbeleid van de afgelopen jaren waardoor veel terrein verloren is aan bijvoorbeeld opkomende economieën. Net als Turkije en Griekenland heeft Nederland nog een “lange weg te gaan” aldus het rapport.

Energiebesparen is geld verdienen

Energiebesparing is een van de belangrijkste manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Volgens onderzoek dat Philips maandaag lanceerde, kunnen we bovendien veel geld besparen met energiebesparing. Als we efficiënter met ons stroomgebruik omgaan dan kunnen we de bouw van duizenden energiecentrales voorkomen en dat scheelt duizenden miljarden euro's tegen 2030. Bovendien levert investeren in energiebesparing drie keer meer banen op dan investeren in kolencentrales. Philips roept overheden op tot klimaatbeleid om de opwarming van de aarde binnen de twee graden te houden.

Europarlementariër Bas Eickhout neemt deze week deel aan de klimaattop in Doha. Hij roept Nederland op om zijn klimaatbeleid te verbeteren en werk te maken van energiebesparing: “Ik schaam mij diep; van alle EU-landen scoort Nederland het allerslechtste op klimaatgebied. We moeten het tegenwoordig van het Nederlandse bedrijfsleven hebben om ambitieus klimaatbeleid over het voetlicht te krijgen. De studie van Philips toont aan dat investeren in energiebesparing niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook voor onze portemonnee en werkgelegenheid. Laten we deze economische kans grijpen en weer voorop lopen met ons klimaatbeleid.”