De nader uitgewerkte toezeggingen van de eurolanden voor leningen aan Griekenland lijken eindelijk het gewenste effect te hebben. De eerste tekenen wijzen erop dat het speculeren op Griekse staatsobligaties afneemt en de waarde van de euro stijgt. In het nieuwe steunplan aan Griekenland verstrekt Nederland een proportioneel deel van Europese en IMF-leningen aan Griekenland onder strenge voorwaarden en tegen een forse rente van 5%.

Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden dat de inzet van Nederland niet de overhand heeft gekregen in de discussie tussen de eurolanden:

"Dat in eerste instantie de speculatie niet afnam kwam ondermeer doordat landen als Nederland en Duitsland hun positie lieten ingeven door verkiezingsretoriek. De belastingbetaler zou voor de lening op moeten draaien wat absoluut niet het geval is. Sterker nog, het instorten van de euro zou de belastingbetaler pas écht geld gaan kosten. Er ligt een uitgewerkt plan met cijfers op tafel. Dit plan toont waar het echte belang ligt: een stabiele en functionerende eurozone."

Dat de eurolanden tot een akkoord zijn gekomen is een belangrijke stap in het Europese project meent Eickhout. "De twijfelende manier waarop de eurolanden tot nu toe met de Griekse crisis omgingen, maakte dat Griekenland geen geld kon lenen tegen redelijke tarieven. De problemen met de financiën van Griekenland zijn daardoor verergerd. Het negatieve effect daarvan op de euro is net zo goed van invloed op de Nederlandse en Duitse economie."