Het verzet van Europarlementariër Bas Eickhout tegen het gratis weggeven van CO2-uitstootrechten ter waarde van vijf miljard euro heeft net niet de steun gekregen van de milieucommissie van het Europees Parlement. Met 34 tegenstemmen, 30 voorstemmen en 3 onthoudingen werd het bezwaar verworpen.

In het voorstel ging de Europese Commissie uit van een onrealistische prijsberekening voor CO2-uistoot. Hierdoor komt nu een veel te groot aantal bedrijven in aanmerking voor gratis emissierechten. Die rechten horen eigenlijk alleen te gaan naar bedrijven die vanwege Europees klimaatbeleid de internationale concurrentie niet aankunnen. Volgens het plan van de Europese Commisie krijgt nu maar liefst 97 procent van de bedrijven die onder de emissiehandel vallen gratis rechten en daardoor loopt Europa vijf miljard euro aan opbrengsten mis.

Eickhout is teleurgesteld over de uitkomst: “Het was een zeer spannende stemming en de lobby van de energiegrootverbruikers was enorm. Ik vind het niet meer dan logisch dat de vervuiler betaalt, maar dit voorstel doet juist het omgekeerde.”

Zelfs eigen onderzoek van de Europese Commissie toont aan dat de prijs die zij nu hanteren niet deugt. Toch lieten de sociaaldemocraten het afweten om zo de grootverbruikers van energie een douceurtje van vijf miljard te kunnen geven. “En dat terwijl zij al woekerwinsten maken door de prijs van uitstootrechten door te berekenen aan consumenten, terwijl ze die zelf gratis krijgen”, aldus Eickhout.

“Wij gaan ons nu nog meer concentreren op bindende Europese doelen voor energie en klimaat. Dan kunnen we klimaatverandering tegengaan en kan de groene economie niet langer worden tegengewerkt door dit soort megasubsidies.”

Stemverhouding

  voor tegen onthouden niet gestemd totaal EPP (christendemocraten)   20       S&D (sociaaldemocraten) 14   2 1   ECR (conservatieven)   7       ALDE (liberalen) 3 2 1     NI (zonder fractie)   4       EFDD (eurosceptici) 4         GUE (socialisten) 4 1       Groenen 5                     Totaal 30 34 3 1 68