Kim van Sparrentak, Europarlementariër voor GroenLinks, is erg tevreden dat de Commissie heeft geluisterd naar haar oproep: “Vakantieverhuurplatforms weigerden vaak elke medewerking met overheden. Met deze regels wordt het duidelijk dat het niet de grote techbedrijven, maar democratisch verkozen overheden, zijn die de regels maken.”
De Commissie komt met één Europese datatool voor uitwisseling van informatie over vakantieverhuur tussen de platforms en lokale overheden. Platforms moeten voortaan, op plekken waar regels gelden, iedere maand data delen over hoeveel nachten een huis of appartement verhuurd is en aan hoeveel personen.
De Commissie maakt ook duidelijk in het voorstel dat het aan steden en andere overheden zelf is om de regels voor vakantieverhuur te bepalen. Met deze informatie zullen overheden hun regels om vakantieverhuur in te perken en speculatie op de huizenmarkt te remmen voortaan ook daadwerkelijk kunnen handhaven. Van Sparrentak: “Af en toe een lege kamer verhuren is natuurlijk prima. Het zijn echter voornamelijk investeerders die de dienst uitmaken. De snelle groei van vakantieverhuur verkleint het huisvestingsaanbod, drijft de woningprijzen op en zet de leefbaarheid in steden onder druk. In Amsterdam bestaat 72% van het aanbod op Airbnb echter uit volledige woningen, die gemiddeld voor 171 nachten verhuurd worden en 32.000 euro opbrengen. Hiermee is deze verhuur geen bijverdienste meer, maar een verdienmodel.”
Met de publicatie van de plannen door de EU-Commissie is het nu aan de EU-landen en het Europees Parlement deze regels verder uit te werken en te onderhandelen over een akkoord. Van Sparrentak zal over de regels onderhandelen namens de Europese Groenen. Wanneer de regels in werking treden kan ook de Nederlandse (lokale) wetgeving over toeristische verhuur beter gehandhaafd worden.