De macht van big tech

“Al meer dan twintig jaar laten we techbedrijven vrijwel ongeremd groeien. De huidige situatie is een regelrecht gevaar voor onze democratie: een klein groepje grote techbedrijven bepaalt hoe onze online publieke ruimte eruit ziet. Daarbij gebruiken ze onze persoonlijke informatie om winst te maken met manipulatieve algoritmen en verdienmodellen, terwijl we weten dat dit polarisatie in de hand werkt. Hoog tijd om in te grijpen”, aldus Van Sparrentak.

Van Sparrentak is blij dat het voorstel van de Europese Groenen voor meer transparantie over de polariserende aanbevelingsalgoritmen is aangenomen. Mensen moeten gepersonaliseerde aanbevelingen bovendien makkelijk uit kunnen uitzetten. Ook is het GroenLinks-voorstel aangenomen dat ervoor zorgt dat de grootste platforms meebetalen aan hun eigen toezicht, net als in bankentoezicht. Daarnaast wordt dataverzameling voor gepersonaliseerde advertenties aan banden gelegd: platforms mogen voortaan geen data van kinderen en geen andere gevoelige data meer verzamelen, zoals over je gezondheid, etniciteit of seksualiteit. 

De Europese Groenen streden met succes voor ‘interoperabiliteit’ van online communicatiediensten. Dit betekent dat je op je Signal- account een bericht moet kunnen sturen naar iemand met Whatsapp of Facebook Messenger, zonder dat je die app zelf hoeft te installeren. Ook moeten de grootste techbedrijven voortaan iedere overname melden waarbij ze meer data verkrijgen.  

Dit is slechts het begin

Van Sparrentak: “Vandaag zetten we grote stappen richting een vrijer, veiliger en democratischere digitale wereld. Maar, wat mij betreft is dit slechts het begin. We moeten het systeem veranderen en nog fundamenteler ingrijpen in manipulatieve verdienmodellen en de uitbreidingsdrift van grote techbedrijven. De macht van grote techbedrijven gaat verder dan alleen marktmacht, dit gaat over onze vrije keuze, autonomie en over hoe we onze toekomstige digitale maatschappij inrichten.”

Naar verwachting gaat de DMA gelden vanaf maart 2023 en zal de DSA rond januari 2024 in werking te treden.