GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout ziet veel goede en noodzakelijke initiatieven: “Met de winter voor de deur en totale gekte op de energiemarkt komen deze voorstellen geen dag te vroeg. Al maanden profiteren veel energiebedrijven van ongekend hoge prijzen, terwijl veel huishoudens het hoofd nog amper boven water houden.”

Eickhout vervolgt: “Wij pleiten al langer voor een heffing op buitensporige winsten van energiebedrijven en het beschermen van huishoudens, maar tot nog toe stranden ingrepen op Europees niveau steeds in een moeras van bezwaren. De Commissie heeft nu een slimme manier gevonden om niet fundamenteel in te grijpen in de markt, maar dit toch mogelijk te maken.”

De inkomsten uit de heffingen zullen terugvloeien naar de EU-landen. “We moeten vanuit Europa wel erop toezien dat een Europese ingreep ook overal het bedoelde effect heeft: het helpen van huishoudens. Dit betekent dat er strikte voorwaarden moeten komen voor het besteden van dit geld. Dit wordt nog een stevige discussie. 

Vrijdag komen de Europese energieministers bijeen in een spoedzitting om het over de energiecrisis te hebben. Wat Eickhout betreft moet de Nederlandse minister voor Klimaat en Energie hierbij vooral focussen op de solidariteitsheffing op fossiele energie, zodat de opbrengsten naar de meest kwetsbare mensen gaan. “De Commissie stelt een goed pakket voor, maar de samenhang van de voorstellen is cruciaal. Als een van de onderdelen de discussie vrijdag niet overleeft, kan het effect heel anders uitpakken.”

Komende dinsdag worden de voorstellen van vandaag gepresenteerd als wetgevend voorstel, waar de EU-landen vervolgens met elkaar over zullen onderhandelen.