Het Europees Parlement roept op om onafhankelijk onderzoek naar de massale bijensterfte te doen. GroenLinks is tevreden dat ook de invloed van bestrijdingsmiddelen op de bijensterfte onderdeel wordt van dit onderzoek. Tot nu toe weigerden de producenten van pesticiden openheid van zaken te geven. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout kan de farmaceutische industrie, de producent van de bestrijdingsmiddelen, zich nu niet meer verschuilen achter haar eigen onderzoeken.

Onderzoekers noemen vaak mijt, parasieten en virussen vaak als oorzaken van de massale bijensterfte, ook wel Colony Collapse Disorder genoemd. Maar ook het bestuiven van steeds dezelfde gewassen en het gebruik van pesticiden zijn mogelijke oorzaken van een verlaagd immuunsysteem van de bij. Eickhout: "De farmaceutische industrie weigert inzicht te geven in de precieze inhoud van bestrijdingsmiddelen. Ze heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat het Europarlement onafhankelijk onderzoek naar de invloed van pesticiden op de bijensterfte zou eisen. Ik ben blij dat de meerderheid van het parlement niet gezwicht is voor deze lobby."

De bij is een onmisbare schakel in het produceren van voedsel en het behoud van biodiversiteit. Eickhout: "De bij is niet alleen goed voor de productie voor honing. We kunnen als mens niet zonder de bij. Een groot deel van ons voedsel is van bestuiving afhankelijk. We moeten daarom duurzame, bijvriendelijke landbouw stimuleren."