Onderzoeksorganisatie Germanwatch presenteerde maandag haar jaarlijkse Climate Performance Index. Daarin scoort Nederland een onvoldoende voor zijn klimaatbeleid. Nederland is ten opzichte van vorig jaar verder gedaald op de lijst en krijgt een dikke onvoldoende. Europarlementariër Bas Eickhout is lid van de officiële Europese delegatie bij de klimaattop in Lima, Peru en is niet verrast door deze ondermaatse score.

Eickhout: “Nederland speelt al jaren een bedroevende rol rond klimaatbeleid: Nederland hangt al jaren onderaan het lijstje van Europese landen. Zelfs het energieakkoord laat Nederland niet stijgen, je ziet dat het volstrekt onvoldoende is om mee te spelen met landen die werkelijk een kanteling maken naar een groene economie.”

Uit de berekeningen van Germanwatch valt op dat Nederland 0,24 procent van de wereldbevolking levert, en 0,51 procent van de uitstoot veroorzaakt. “Dat laat wel zien dat we in Nederland op veel te grote voet leven,” aldus Eickhout. Hij wijst op landen als Portugal, Hongarije en Zweden waar het percentage van de wereldbevolking lager ligt dan het aandeel in vervuiling. “Wanneer je kijkt naar ontwikkelingslanden dan zie je dat deze percentages nog verder uit elkaar liggen. Dat laat zien hoe oneerlijk het verdeeld is in de wereld en hoezeer Nederland achterloopt in de duurzame economie.”

Eickhout volgt tot en met zaterdag de ontwikkelingen in Lima nauwlettend en doet daar verslag over op klimaat.groenlinks.nl.