Onderzoek: Verenigde Staten horen thuis op lijst van belastingparadijzen

Uit onderzoek van de Groenen in het Europees Parlement blijkt dat de Verenigde Staten thuishoren op de lijst van belastingparadijzen. De Amerikaanse wetgeving vertoont grote gaten als het gaat om informatie over de eigenaren en bestuurders van bedrijven.

De Verenigde Staten zijn een financiële grootmacht, maar hun transparantie in wetgeving komt niet overeen met de verantwoordelijkheid die daarbij hoort, zo blijkt uit onderzoek (pdf) dat is uitgevoerd in opdracht van de Groenen in het Europees Parlement, de fractie waar ook GroenLinks deel vanuit maakt.

Het opzetten van een brievenbusfirma in de Verenigde Staten is eenvoudig, zeker in staten als Wyoming, Delaware en Nevada, waar de wetgeving daartoe allerlei mogelijkheden biedt. Het is maar de vraag of de nieuwe maatregelen om financiële transparantie te vergroten die president Barack Obama vorige week aankondigde daar iets aan zullen doen, ook omdat sommige maatregelen eerst nog door het Congres moeten worden behandeld.

Ongelijke uitwisseling van informatie

Naast de ontbrekende informatie over de echte eigenaren achter de brievenbusfirma's, blijven de VS ook in gebreke als het aankomt op het uitwisselen van belastinginformatie met andere landen, zoals is afgesproken in OESO-verband. In plaats van deze afspraken te volgen, proberen de VS om bilaterale afspraken te maken met individuele (voornamelijk Europese) landen. Uit het onderzoek blijkt nu echter dat deze landen meer informatie moeten sturen dan dat de van de VS terugkrijgen. Dat is nou juist een stimulans voor belastingontwijkende bedrijven om naar de VS te verkassen.

Het onderzoek doet een reeks aan aanbevelingen om belastingontwijking aan te pakken. De belangrijkste daarvan is het opzetten van registers van uiteindelijk belanghebbenden van (brievenbus)bedrijven in zoveel mogelijk landen. Op initiatief van Europarlementariër Judith Sargentini is Europa daar al mee begonnen. Daarnaast raad het onderzoek aan om nauwkeurig naar de Verenigde Staten te kijken wanneer de EU deze zomer haar zwarte lijst van belastingparadijzen gaat opstellen.

Volgende week bezoekt een delegatie Europarlementariërs uit de de speciale commissie die onderzoek doet naar belastingontwijking de Verenigde Staten. Uiteraard zullen de Groene Europarlementariërs daar hun bevindingen delen met de Amerikaans autoriteiten.