De wereldberoemde econoom Thomas Piketty was 5 november op uitnodiging van Jesse Klaver in Nederland. Piketty sprak met de financiële experts van de Tweede Kamer over zijn baanbrekende boek over inkomensongelijkheid.  

Het belangrijkste resultaat van de komst van Piketty is dat de discussie over ongelijkheid nu definitief en prominent op de politieke agenda staat. Zijn komst was niet het einde van het debat, maar juist het begin.

Jesse Klaver over de komst van Piketty: "Ik vond het een enorm waardevol gesprek met de heer Piketty. Hij liet zien dat hij niet alleen een indrukwekkend boek heeft geschreven, maar ook een charmante man is en een inspirerende spreker. De komst van Piketty naar de Kamer liet zien dat het van grote waarde is om als parlement met de grote denkers van deze tijd van gedachten te wisselen."

Piketty gaf in zijn gesprek met de Tweede Kamer aan dat de trends die hij beschrijft in zijn boek ook voor Nederland gelden. Belangrijk was ook dat hij aangaf dat landen niet hoeven te wachten op een internationale aanpak, maar ook zelf veel kunnen doen om de groeiende ongelijkheid tegen te gaan.

Piketty’s belangrijkste punt is dat het rechtvaardig is om grote vermogens iets zwaarder te belasten waardoor de belasting op arbeid omlaag kan. Dat is ook de kern van de voorstellen die GroenLinks heeft gedaan in het pamflet Nieuwe Nivelleringspolitiek. In dit voorstel gaan de hyperrijken eerlijk belasting betalen, en kan de belastingdruk voor de middenklasse omlaag.

Na het gesprek bood Bram van Ojik de Franse econoom een lunch aan op zijn werkkamer. Samen praatten zij uitgebreid door over ongelijkheid en de belasting op kapitaal.