De energierekening van huishoudens steeg de afgelopen maanden enorm. Het CBS becijferde dat 1,2 miljoen huishoudens dit jaar nog in financiële nood komt en het aantal kinderen dat in armoede opgroeit stijgt naar 300.000 kinderen.

Attje Kuiken: Miljoenen mensen komen deze winter in de financiële problemen. Daar moet én kan iets aan gedaan worden. Daarom komen wij met een concreet voorstel dat dit jaar nog het verschil kan maken en voorkomt dat mensen in de schulden belanden.

Jesse Klaver: Het kabinet komt met plannen voor volgend jaar, terwijl hele normale gezinnen nu al door het ijs zakken. In de coronajaren was het mantra: we doen alles wat nodig is om bedrijven te reden. Nu is ons mantra: we doen alles wat nodig om gezinnen te redden.

PvdA en GroenLinks vragen al maanden om extra maatregelen maar het kabinet weigert te handelen met het argument dat niets uitvoerbaar is. Volgens de linkse partijen is dit plan snel uitvoerbaar. Duitsland en België hebben al een vergelijkbaar plan en ook Oostenrijk beslist deze week over een prijsplafond. Het voorstel wordt onder meer gedekt door het instellen van een windfall tax, ofwel een belasting op de overwinsten van bedrijven die profiteren van de energiecrisis.

Naast het plafond moet er hard gewerkt worden aan een energiebesparingsplan zodat onze afhankelijkheid van gas afneemt, de kosten structureel dalen en er ook aan klimaatdoelstellingen gewerkt wordt.

Twee kleine kinderen zitten voor een raam. Buiten is het koud. Het rechterkind heeft een blauwe deken om zich heen geslagen

Teken de petitie

Samen met de PvdA roepen wij het kabinet op: kom met een prijsplafond energie. Een maximumprijs voor de energierekening. Zo geven we mensen voor langere tijd zekerheid en zorgen we ervoor dat niemand deze winter in de kou komt te zitten.

Goed idee? Teken de petitie. Hoe meer mensen meedoen, hoe krachtiger onze oproep. ✍️