Hoe werkt een prijsplafond?
De energieprijzen worden voor alle huishoudens vastgezet op het prijspeil van januari 2022 tot aan een gemiddelde verbruiksgrens van 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit.
Deze verbruiksgrens komt overeen met een gemiddeld verbruik van een oude, middelgroot rijtjeshuis met twee of meer bewoners. Daarboven blijven huishoudens de marktprijzen betalen. Op deze manier zorgen we ervoor dat we niet het verwarmen van villa’s subsidiëren en dat er ook een prikkel blijft om minder energie te betalen.
Voor een huishouden met een energieverbruik van 1.200 m3 gas en 2.500 kWh elektriciteit komt het maandbedrag dan uit op zo’n €215 per maand (inclusief tijdelijke verlaging van BTW tarief naar 9%. En inclusief energiebelasting, ODE, belastingvermindering, vaste transporttarief en vast leveringstarief.).
Energieleveranciers moeten worden gecompenseerd door de overheid voor het verschil tussen hun inkoopprijzen en het prijsplafond. Hierbij wordt een prikkel ingebouwd voor energieleveranciers om zo goedkoop mogelijk in te kopen. Een vergelijkbare opzet is destijds gekozen door het kabinet bij de NOW-regeling.
Wat gaan huishoudens betalen?
Wat dit betekent voor het specifieke maandbedrag van gezinnen is dus afhankelijk van hun eigen gebruik.