“ Het kabinet komt met plannen voor volgend jaar, terwijl hele normale gezinnen nu al door het ijs zakken. In de coronajaren was het mantra: we doen alles wat nodig is om bedrijven te redden. Nu is ons mantra: we doen alles wat nodig om gezinnen te redden.  ”
Jesse Klaver

Hoe werkt een prijsplafond?

De energieprijzen worden voor alle huishoudens vastgezet op het prijspeil van januari 2022 tot aan een gemiddelde verbruiksgrens van 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit.

Deze verbruiksgrens komt overeen met een gemiddeld verbruik van een oude, middelgroot rijtjeshuis met twee of meer bewoners. Daarboven blijven huishoudens de marktprijzen betalen. Op deze manier zorgen we ervoor dat we niet het verwarmen van villa’s subsidiëren en dat er ook een prikkel blijft om minder energie te betalen.

Voor een huishouden met een energieverbruik van 1.200 m3 gas en 2.500 kWh elektriciteit komt het maandbedrag dan uit op zo’n €215 per maand (inclusief tijdelijke verlaging van BTW tarief naar 9%. En inclusief energiebelasting, ODE, belastingvermindering, vaste transporttarief en vast leveringstarief.).

Energieleveranciers moeten worden gecompenseerd door de overheid voor het verschil tussen hun inkoopprijzen en het prijsplafond. Hierbij wordt een prikkel ingebouwd voor energieleveranciers om zo goedkoop mogelijk in te kopen. Een vergelijkbare opzet is destijds gekozen door het kabinet bij de NOW-regeling.

 

Wat gaan huishoudens betalen?

Wat dit betekent voor het specifieke maandbedrag van gezinnen is dus afhankelijk van hun eigen gebruik.

Tabel met daarin een paar voorbeelden van hoe dit plan uitpakt

Waarom doen we dit?

Het kabinet heeft aangekondigd om in 2023 iets aan de koopkracht van mensen te willen doen maar dit jaar al komen er meer dan een miljoen huishoudens in de problemen. Wij verwachten een kabinet dat daadkracht toont op het moment dat burgers zo massaal in de problemen dreigen te komen. Maar in plaats daarvan zegt het kabinet keer op keer dat er niets meer kan. GroenLinks en PvdA accepteren dat niet en maakten daarom een voorstel waarmee dit jaar nog de duren wintermaanden gecompenseerd kunnen worden.

De markt functioneert niet meer en huishoudens zijn de dupe. De huidige energieprijzen geen representatie voor de kosten van energie. We hebben deze basisvoorziening te veel aan de markt overgelaten. Ingrijpen is noodzakelijk. Ook landen om ons heen zoals Duitsland, België en Oostenrijk zetten stappen om een prijsplafond in te stellen.

Hoe doen we dat?

In artikel 2 van de Prijzen(nood)wet is bepaald dat de minister van Economische Zaken en Klimaat prijsbeperkingen kan stellen aan producten en diensten op de binnenlandse markt, als er sprake is van een noodsituatie van de nationale economie waardoor hevige inflatie ontstaat. De minister kan deze wet op dit moment inschakelen om de prijzen te beperken. Deze maatregelen gelden voor hoogstens zes maanden en kunnen eenmaal met eenzelfde duur verlengd worden.

Veelgestelde vragen over het prijsplafond energie

Niemand in de kou

Help mee 

Het kabinet heeft onze oproep gehoord: er komt een prijsplafond voor de energie! Een mooie eerste stap om voor langere tijd zekerheid te bieden aan mensen. En dat dankzij het geluid dat we samen hebben laten horen!

Help ons nog meer verandering mogelijk te maken.

Sluit je aan.