Op verzoek van Europarlementariër Bas Eickhout kwam de Europese Commissie woensdag met zes mogelijkheden om het niet-functionerende emissiehandelssysteem (ETS) weer vlot te trekken. Eickhout vreest dat het nog jaren gaat duren voordat de falende CO2-markt echt gerepareerd wordt, omdat de Europese Commissie de echte ingrepen voor zich uitschuift.

Oneerlijke concurrentie

Windmolens en efficiënte gascentrales kunnen door de lage prijs voor CO2-uitstootrechten niet concurreren met vervuilende kolen. Door de kritisch lage CO2-prijs betalen vervuilers nauwelijks voor hun CO2-uitstoot en dat zit de groene transitie in de weg. “Zonder de juiste prijsprikkels komt een duurzame energievoorziening met groene innovaties niet van de grond”, aldus Eickhout.

De Europese Commissie presenteert zes opties om het emissiehandelssysteem structureel te verbeteren, maar schuift een keuze voor zich uit. Er komt eerst een consultatieronde over alle mogelijke voorstellen. Eickhout vreest dat de maatregelen daardoor onnodig veel vertraging oplopen. “Als zelfs oliebedrijf Shell roept dat de hoeksteen van ons klimaatbeleid wel wat ambitieuzer kan dan weet je dat er ruimte is voor onmiddellijke actie.”

Veiling uitstellen

Eerder deze week kwam Commissie met een wetgevend voorstel om tijdelijk het overschot aan CO2-rechten te verminderen door de veiling van 900 miljoen CO2-emissierechten uit te stellen. Dat voorstel ambitie en daadkracht: “De Commissie moet minstens twee miljard emissierechten permanent uit de markt halen om weer schaarste te creëren. Zonder schaarste van CO2-rechten ontstaat er ook geen reële prijs voor CO2-uitstoot.”

In het Europees Parlement zal Eickhout voorstellen om het emissiehandelssysteem meteen te repareren en niet eerst te wachten op een consultatieronde. De milieucommissie van het Europarlement zal in februari over deze voorstellen stemmen.