Rik Grashoff is dit jaar genomineerd voor de titel van Groenste Politicus 2016. Jij kunt hem helpen te winnen door hier op hem te stemmen! Een gesprek met Rik.

Rik, genomineerd voor Groenste Politicus 2016. Gefeliciteerd!

Dank! Ik voel me vereerd dat ik genomineerd ben. Nu hoop ik dat mensen ook echt op me gaan stemmen. Het afgelopen jaar heb ik me met hart en ziel ingezet voor extra natuur en voor bescherming van de weidevogels. Ook heb ik me ingezet voor verduurzaming van de landbouw. De steeds intensievere landbouw is intussen een van de grootste bedreigingen van onze natuur. Zo heb ik afgelopen jaar gewerkt aan een wettelijk verplichting voor weidegang van koeien, het strijden tegen giftige bestrijdingsmiddelen als glyfosaat en, nog afgelopen week, mij heel hard ingezet om biologische en grondgebonden melkveehouders te ontzien bij de noodzakelijke inkrimping van de veestapel. Deze goede boeren hebben niet bijgedragen aan het probleem van te veel fosfaat in Nederland en mogen daarom niet de dupe worden van de intensieve melkveehouderij. Toch dreigt dat nu te gebeuren: het sectorakkoord dat er nu ligt laat ook biologische en grondgebonden boeren koeien inleveren, terwijl een goede wettelijke regeling is doorgeschoven naar 2018. GroenLinks heeft in de Tweede Kamer daarom tegen deze wet gestemd. Ik zal de komende maanden mij blijven inzetten voor deze echte duurzame boeren.

Kun je een resultaat noemen waar je met name trots op bent?

Afgelopen zomer heb ik een initiatiefnota gepresenteerd om weidevogels te beschermen: ‘Vogels de Weide Wereld in’. Daarin stel ik een Nationaal Programma Weidevogels voor, met ambitieuze, concrete doelen die moeten worden nagekomen. Dat moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat we in Nederland weer 40.000 gruttoparen krijgen. Kort geleden werd weer eens pijnlijk duidelijk waarom dit nodig is, toen er wéér minder jonge grutto’s geteld werden