“Shell heeft jarenlang vermogen kunnen opbouwen dankzij allerlei fiscale voordelen en de goede voorzieningen van ons land, die we met publiek geld hebben betaald. Dan zeggen wij: als je vertrekt, betaal dan ook netjes de rekening. Dat doe je tenslotte ook als je op een terras wat hebt gedronken, of bij het benzinestation hebt getankt”, zegt Tweede Kamerlid Tom van der Lee (Financiën).
Vandaag maakte Shell bekend dat het fiscaal wil verhuizen naar Londen. Met het vertrek zou de multinational voorkomen dat ze over ‘uitgestelde winsten’ alsnog belasting moet betalen in Nederland. De aandeelhouders besluiten hierover op 10 december a.s.. GroenLinks gaat er bij de Tweede Kamer op aandringen de initiatiefwet die pleit voor een eerlijke eindafrekening te behandelen vóór die datum.
Geen belastingontwijking
Vrijwel alle Europese landen hebben een dividendbelasting. Het Verenigd Koninkrijk is hierop een van de weinige uitzonderingen. GroenLinks wil dat er een einde komt aan deze vorm van belastingontwijking door multinationals en gaat het heffingslek met dit wetsvoorstel versneld dichten.
“Omdat landen dus verschillende belastingregels hebben worden ze tegen elkaar uitgespeeld door multinationals. Daar willen we met de initiatiefwet een einde aan maken”, zegt Van der Lee.
De wet houdt in dat multinationals die hun hoofdkantoor verhuizen naar een land zonder dividendbelasting een eindafrekening gepresenteerd krijgen. Multinationals met zogenaamde ‘uitgestelde winsten’ moeten daar bij vertrek alsnog in Nederland dividendbelasting over betalen. Als deze initiatiefwet wordt aangenomen geldt de wet vanaf vandaag, 15 november 2021.
De afgelopen jaren is de dividendbelasting een groot onderwerp geweest in het publieke debat. Het kabinet wilde de dividendbelasting afschaffen om een handjevol bedrijven hier te houden. Dat zou 2 miljard euro kosten. GroenLinks was hier nadrukkelijk op tegen, omdat het niet uit te leggen is dat er voor grote multinationals speciale regels werden gemaakt en uiteindelijk is het voorstel gestrand.
Een fiscale mismatch
Al jarenlang maakt de partij zich hard voor een eerlijk belastingsysteem waarin zowel burgers, kleine bedrijven als grote bedrijven belasting betalen. In 2018 leidde een GroenLinks wetsvoorstel ertoe dat de dividendbelasting niet werd afgeschaft. In 2019 werd een wetsvoorstel van GroenLinks overgenomen waardoor grote bedrijven meer winstbelasting gaan betalen. En nu zet GroenLinks een versnelde stap om deze vorm van belastingontwijking tegen te gaan.
In het de initiatiefwet staat dat de eindafrekening in de dividendbelasting alleen geldt voor bedrijven die zich verplaatsen naar een land waar geen dividendbelasting wordt geheven. In een dergelijke situatie is er namelijk sprake van een fiscale mismatch waarbij de dividendbelasting in geen enkel land wordt geheven en de belastingclaim tussen wal en schip valt.