Leerlingen moeten de kans krijgen om het maximale uit zichzelf te halen. GroenLinks wil daarom dat scholen die willen starten met een maatwerkdiploma ruimte krijgen om daarmee te experimenteren. Een maatwerkdiploma houdt in dat je vakken op een hoger onderwijsniveau kunt volgen, maar ook één vak op een lager niveau.

Tweede Kamerlid Rik Grashoff ondersteunt het pleidooi voor maatwerkdiploma’s dat eerder gehouden werd door de VO-raad en het LAKS:

‘Momenteel kan je slechtste vak je ontwikkeling in het onderwijs belemmeren. Dat is jammer en onnodig, omdat hierdoor veel talent onbenut blijft. De staatssecretaris wil alleen dat leerlingen vakken op hoger niveau kunnen volgen. Daarmee haal je juist de kern uit het maatwerkdiploma dat bedoeld is voor iedereen. Ik wil daarom dat er experimenteerruimte komt voor scholen die met het maatwerkdiploma willen starten. Zo kan elke leerling zijn of haar mogelijkheden optimaal benutten.’

Een commissie van leraren, docenten en schoolleiders moet zich buigen over dit experiment. Zij zullen ook bepalen welke vakken op een lager niveau gevolgd zouden kunnen worden, zonder negatieve gevolgen voor de toelating in het vervolgonderwijs.

Meer weten over ons standpunt over middelbare scholen? Kijk dan hier.