Tot grote spijt van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout besloot het Europees Parlement dinsdag om subsidies op onrendabele kolenmijnen langer toe te staan. Subsidies op kolenmijnen vallen onder Europese regels voor staatssteun en hadden eigenlijk na dit jaar niet meer toegekend mogen worden. Helaas heeft het Europees Parlement het afschaffen van de subsidie op deze vuile energie uitgesteld tot 2018.

Niet uit te leggen

“Dit is een ongelooflijke tegenvaller”, aldus Eickhout. “Er wordt vaak geroepen dat windmolens op subsidie draaien, maar dit laat zien dat de situatie precies andersom is.” Kolen worden met drie miljard euro per jaar gesubsidieerd door landen als Spanje en Duitsland. “Dit is niet uit te leggen in een tijd van bezuinigingen. Bovendien wordt duurzame energie op deze manier uit de markt gedrukt.”

Kolenlobby

Eickhout is verbaasd dat het Europarlement zich zo makkelijk uitlevert aan de kolenlobby. “Het subsidiëren van onrendabele kolenmijnen is een verspilling van miljarden euro's aan belastinggeld. En hoe moet duurzame energie concurreren met al deze subsidies naar fossiele brandstof?”

Fossiele brandstof is dure hobby

De afgelopen tijd zijn verschillende studies gepubliceerd die aantonen dat het technisch en economisch mogelijk is om in het jaar 2050 al onze energie duurzaam op te wekken. In Europa gaat twintig procent van de subsidies naar schone energie en maar liefst tachtig procent naar vieze energievormen. Eickhout: “Fossiele energie is een dure hobby, waarmee niemand gebaat is.”

Omscholen van mijnwerkers

De Europese Commissie voorziet financiële steun tot 2026 om ervoor te zorgen dat de kolenmijnen op een sociale en milieuvriendelijke manier gesloten worden. De tienduizenden mijnwerkers in landen als Duitsland, Spanje en Roemenië krijgen zo de kans om ergens anders aan de slag te gaan. “Maar met het langer subsidiëren van kolen zijn de mijnwerkers niet gebaat. De overgang naar de groene economie leidt tot duizenden nieuwe, groene banen. Hoe sneller geïnvesteerd wordt in het omscholen van de mijnwerkers, zodat zij in deze groene sectoren aan de slag kunnen, des te beter”, aldus Eickhout.

Zie ook: