Hongaarse rechtsstaat
De huidige premier van Hongarije, Viktor Orbán, brak de afgelopen 12 jaar stap voor stap de Hongaarse democratie af. Hij perkte de onafhankelijkheid van rechters in, zette het maatschappelijk middenveld buitenspel, onderdrukte de vrije pers en beknotte de rechten van minderheden. Bovendien is er veel corruptie en vriendjespolitiek in het land. Kortom: Hongarije wordt steeds autocratischer, en dit
beïnvloedt ook de rest van Europa.

Invloed op Europa
Hoewel Orbán stelselmatig grondrechten ondermijnt, grijpt Brussel nauwelijks in. Dit zorgt voor problemen: het beïnvloedt de geloofwaardigheid van het Europese project én de internationale onderhandelingspositie van de EU. Maar ook de samenwerking binnen de EU staat onder druk. Hongarije heeft namelijk een stem - en soms zelfs een veto - in alle Europese wetgeving en besluiten en zet deze graag in om Europese waarden te ondermijnen.

Daarbij volgt het land uitspraken van het Europees Hof niet of gebrekkig op en zegt het zelf te bepalen of het Europese wetgeving opvolgt. Wanneer elk EU-land zelf kan besluiten of het gemaakte afspraken respecteert of negeert, dan schaadt dit het vertrouwen tussen EU-landen. Op den duur wordt het zo onmogelijk om samen te werken.

Belangrijke week
Begin april zullen de Hongaren naar de stembus gaan om te bepalen of Orban door mag. Tineke’s bezoek aan Hongarije viel samen met de start van de campagneperiode. Ook kwam het Europees Hof die week met een belangrijke uitspraak.

Donderdag 17 februari 2022

Vandaag ging ik in gesprek met maatschappelijke organisaties die minderheden vertegenwoordigen, academici, organisaties die werken op migratie en NGO’s als Amnesty en Transparency International. We spraken over hoe (on)democratisch de aanstaande verkiezingen zullen verlopen, de uitspraak van het Hof van Justitie en de academische vrijheid in Hongarije.  

Tineke in gesprek met Hongaarse NGO's
Tineke bij Klub Radio

Vrijdag 18 februari 2022

Vandaag sprak ik met een journalist die Pegasus spyware op zijn telefoon vond, een radiostation dat wanhopig zijn onafhankelijkheid probeert te bewaren en met rechters die uit hun functie werden gezet omdat ze tegen regeringsbeleid ingingen. 

Lees hier meer over de belangrijkste conclusies en mijn plannen om dit aan te pakken vanuit Brussel. 👇

Tineke lunch in Hongarije