Europarlementariër Kim van Sparrentak: “Dat Uberchauffeurs door de rechter gezien worden als werknemers en niet als zelfstandigen, is heel goed nieuws. Zo krijgen ze recht op een beter loon en meer sociale bescherming. De rechtbank laat zien dat Uber zich al jaren bewust niet aan de regels houdt door haar chauffeurs als schijnzelfstandigen in te zetten. De uitspraak geldt echter alleen voor Uberchauffeurs, dus niet voor andere werknemers met een schijnconstructie zoals Deliveroo-bezorgers of schoonmakers van Helpling. Deze zaak laat duidelijk zien dat duidelijke regels nodig zijn voor werk via dit soort platforms, Europese regelgeving is dus hard nodig. Daar gaan we in het Europees Parlement snel werk van maken.”

Deze rechtszaak is er één van de ruim 100 rechtszaken in Europa. De platformbedrijven trekken daarbij bijna altijd aan het kortste eind, maar laten zich niet afschrikken om met hun leger aan advocaten de juridische strijd voort te zetten.

Europese regelgeving moet er nu voor zorgen dat platformwerkers niet meer naar de rechter hoeven voor een beter loon en sociale bescherming. Het Europees Parlement stemt aanstaande woensdag over voorstellen om platformwerkers in de EU beter te beschermen. Later dit jaar komt de Europese Commissie met een voorstel voor regels. Daarin zal de vraag over de status van de platformwerkers centraal staan.

Lees hier wat onze voorstellen zijn: https://europa.groenlinks.nl/onze-voorstellen-platformwerk