Uitstel noodpakket Griekenland onverantwoord

De ministers van Financiën van de eurozone besloten dinsdag de vrijgave van steun voor Griekenland wederom uit te stellen, ondanks de goedkeuring van het Griekse parlement van het bezuinigingspakket dat de Trojka (Europese Commissie, ECB en IMF) verlangt. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt dit uitstel onverantwoord ten opzichte van Griekenland en schadelijk voor de betrouwbaarheid van de Europese Unie.

“Hoewel de Griekse bevolking al zwaar op de proef is gesteld, voert het land toch weer pijnlijke bezuinigingen en hervormingen door”, reageert Eickhout. “Daarmee voldoet het aan de eisen van de Trojka. Het stellen van nieuwe voorwaarden drijft Griekenland naar de rand van de afgrond.”

Volgens Eickhout moet de Europese Unie serieus kijken naar het gedeeltelijk kwijtschelden van de Griekse schulden. Zelfs het IMF erkent dat eenzijdig bezuinigingsbeleid contraproductief is. Het leidt tot zulke forse economische krimp in Griekenland dat de staatsschuld niet tot een houdbaar niveau zal dalen. Naast schuldsanering zou een Europees investeringsprogramma voor duurzaam economisch herstel en het tegengaan van belastingontduiking nu de prioriteiten van de Europese ministers, de Trojka en de Griekse regering moeten zijn.