Verplicht bedrijven tot openheid over conflictmineralen

GroenLinks wil dat bedrijven verplicht moeten gaan aantonen dat de grondstoffen die zij in hun producten gebruiken geen conflictmineralen zijn. Bram van Ojik wil daarmee voorkomen dat Nederlanders ongewild via bijvoorbeeld hun telefoons en navigatiesystemen uitbuiting en conflicten financieren. Hij bepleitte dat donderdag in een debat in de Kamer.

Van Ojik: ”Minister Ploumen is naïef als zij denkt dat bedrijven zelf de uitbuiting via conflictmineralen zullen aanpakken. Zelfregulering werkt niet.”

Bijvoorbeeld in de Democratische Republiek Congo financieren gewapende groepen en rebellen met de opbrengst van grondstoffen uit mijnen hun gewapende strijd. Deze grondstoffen zitten in allerlei producten die we dagelijks gebruiken zoals telefoons (wolfraam), laptops, blikjes (tin) en navigatiesystemen (coltan). Het kabinet wil het aan bedrijven zelf overlaten of ze conflictmineralen aanpakken. GroenLinks wil dat Europa het voorbeeld volgt van de VS. Bedrijven moeten verplicht worden om openheid te geven over de herkomst van hun mineralen.  De Dodd Frank act 1502 regelt in de VS dat beursgenoteerde bedrijven moeten aantonen dat de grondstoffen die zij gebruiken niet afkomstig zijn uit conflictgebieden.

Van Ojik: “We moeten de relatie tussen conflict en grondstoffen doorbreken. Dat bereik je niet door vrijwilligheid en vrijblijvendheid. In Amerika zien we dat een wettelijke verplichting werkt. Bedrijven maken daar nu inzichtelijk waar hun grondstoffen vandaan komen omdat ze wel moeten. Ik zou niet weten waarom we in Europa dat voorbeeld niet zouden kunnen volgen. Of het moet zijn dat de minister het bedrijfsleven niet te veel voor de voeten wil lopen. ”

Ook in het Europees parlement strijdt GroenLinks voor strengere Europese wetgeving tegen conflictmineralen. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft vele amendementen ingediend om het wetsvoorstel van de Europese Commissie meer tanden te geven. Sargentini bezocht in oktober 2013 de Democratische Republiek Congo om meer inzicht te krijgen in de handel van conflictmineralen.