GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij dat het Europees Parlement zich woensdag uitsprak voor een verplichte doelstelling van twintig procent energiebesparing in het jaar 2020. Voorspellingen geven aan dat Europa met het huidige beleid maar tot elf procent energiebesparing komt. Ondertussen verspillen huishoudens duizend euro per jaar aan energie en exporteren we jaarlijks maar liefst driehonderdvijftig miljard euro van onze Europese welvaart naar oliestaten. Eickhout: "Ik ben tevreden dat het Europees Parlement nu woorden in daden wil omzetten. Ik ga er vanuit dat de Europese lidstaten deze daadkracht van Europees Parlement volgen.”

Energiebesparing levert geld op

Beter geïsoleerde huizen, efficiënter transport van energie en zuinigere apparaten zorgen voor een lagere energierekening voor consumenten en bedrijven. Maar vaak zijn er drempels tot het nemen van deze efficiënte maatregelen, bijvoorbeeld door de hoge investeringskosten van maatregelen of door onduidelijkheid over de voordelen. Eickhout: “Als de Europese ministers het voorstel ondersteunen, moeten overheden meer werk maken van het ondersteunen van energiebesparende maatregelen. Maatregelen die uiteindelijk geld opleveren omdat de energierekening lager wordt.”

Klimaatdoelen

Eickhout is namens het Europarlement de opsteller van een Europees wetsvoorstel over verhoging van de Europese klimaatambitie en ziet een duidelijke rol voor energiebesparing weggelegd. Energiebesparing is de goedkoopste manier om dit klimaatdoel te halen, het leidt tot 560 miljoen ton minder CO2-uitstoot. “Energiebesparing maakt het dus nóg makkelijker om ons klimaatdoel wat op te schroeven. Maar we lopen nog hopeloos achter, volgens een recent rapport is verdrievoudiging van het Europees beleid nodig om tot twintig procent besparing van energie te komen”, stelt Eickhout. “Daarom is het zo belangrijk dat dit doel bindend wordt opgelegd aan alle EU-lidstaten.”

Volgend jaar presenteert de Europese Commissie haar voorstellen om het tempo van energiebesparing op te krikken. Hopelijk neemt zij dan het voorstel van het Europarlement over om het doel van twintig procent energiebesparing te verplichten.