Bijna 10% van al het Europese elektriciteitsverbruik gaat naar digitale technologieën. De digitale sector is daarnaast verantwoordelijk voor 4.2% van Europese CO2-uitstoot. Dat is ongeveer evenveel als de uitstoot van de luchtvaart. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat voor de productie en het gebruik van onze digitale apparaten per Europeaan gemiddeld 225 kg per jaar afval geproduceerd wordt.

Europarlementariër Kim van Sparrentak is de uitkomst helder: “We moeten minder apparaten produceren. Er moet wetgeving komen die verplicht dat apparatuur langer meegaat.” Van Sparrentak benadrukt dat de digitalisering de komende jaren alleen nog maar verder groeit: “We moeten er juist voor zorgen dat digitalisering de groene transitie vooruit helpt en niet ondermijnt zoals het nu doet. Dat is een flinke uitdaging. Hier kan de EU wereldwijd een voortrekkersrol spelen door hoge productstandaarden en duurzame productieprocessen te eisen.”

GroenLinks wil dat digitale apparatuur, zoals telefoons en laptops voortaan langer mee gaan. Dit kan behaald worden met sterke consumentenrechten. Daarom wil GroenLinks een sterk recht op reparatie, een verbod op software veroudering en sterkere garanties voor consumenten - ook op tweedehandsspullen. Daarnaast moet de EU duidelijke duurzaamheidsstandaarden voor digitale apparaten stellen: zowel voor de apparaten zelf als voor de productie en het recyclen ervan.

Van Sparrentak: “Techbedrijven verzinnen steeds manieren om ons steeds nieuwe apparaten te laten kopen: van software veroudering en dure reparaties tot zoveel mogelijk uitzonderingen op garantie. Zo moet iedereen om de paar jaar een nieuwe laptop of telefoon aanschaffen. Dit onderzoek laat zien dat deze praktijken funest zijn voor het milieu en zelfs onze klimaatdoelen in gevaar brengen. We moeten nu ingrijpen met sterke rechten voor consumenten, ook als die tegen de financiële belangen van de grote (tech)bedrijven ingaan.”

Lees het onderzoek hier.