De plannen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken die de Europese Commissie woensdag presenteerde, komen volgens Europarlementariër Kim van Sparrentak geen moment te vroeg en geven goede aanknopingspunten. De crisis dreigt zeker in Zuid-Europa dat zwaar getroffen werd door het virus en dat nog niet volledig hersteld is van de vorige crisis. 

Van Sparrentak: “We moeten koste wat kost vermijden dat de verloren generatie, mijn generatie, nu opgevolgd wordt door een lockdown-generatie. Door nu te investeren in jongeren, zorgen we ervoor dat ook zij op de werkvloer kunnen bijdragen aan de grote uitdagingen van nu, zoals de klimaatcrisis.”

De Europese Commissie geeft met haar plannen een nieuwe impuls aan de ‘jeugdgarantie’, waarmee jongeren sneller en beter begeleid moeten worden naar betaald werk. Van Sparrentak is tevreden dat de doelgroep wordt uitgebreid tot 29 jaar, maar ziet ruimte voor verbetering in de plannen: “Wat jammer genoeg ontbreekt in het voorstel is de verplichting dat stages betaald worden. Met werkervaring kan je geen boodschappen of huur betalen.”