Parlementsvoorzitter Martin Schulz
Parlementsvoorzitter Martin Schulz

Voorzitter Europarlement stelt stemming over TTIP uit

De langverwachte stemming over het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met de Verenigde Staten (TTIP) is op het laatste moment door parlementsvoorzitter Martin Schulz uitgesteld. In overleg met Bernd Lange, de voorzitter van de handelscommissie, besloot hij dat tweehonderd amendementen te veel zijn om over te stemmen. Europarlementariër Bas Eickhout denkt dat het de beide sociaaldemocraten iets te heet onder de voeten werd.

Update: Nadat Schulz besloot om de stemming uit te stellen, vroegen de fractievoorzitters van de christendemocraten en liberalen ook om uitstel van het debat. Na een verhitte discussie bij de regeling van werkzaamheden stemden 183 Europarlementariës voor dat verzoek en 181 tegen.

“We stemmen wel vaker over meer dan 200 amendementen. Het gaat hier vooral om één amendement, namelijk die ene die investeringsbescherming ISDS verwerpt.”

De Europese Groenen hadden een amendement ingediend dat ISDS in TTIP volledig verwerpt. Dit amendement leek grote steun leek te krijgen van sociaaldemocratische Europarlementariërs. Daardoor dreigde het een meerderheid te halen en dat zou tegen het zere been zijn van de liberalen en christendemocraten die TTIP en ISDS met hand en tand verdedigen.

Nu moet de handelscommissie van Schulz een compromis zien te vinden. Eickhout hoopt dat de sociaaldemocraten niet toegeven aan de druk van hun coalitiegenoten. “In de Handelscommissie moesten de sociaaldemocraten al een compromis slikken dat vervolgens niet door de hele fractie gesteund werd. Het zal nu vooral moeilijker worden om weer een compromis te vinden. Tenzij de liberalen en christendemocraten hun ISDS-hobby opgeven.”