“Zonder overdrijving kunnen we zeggen: de toekomst van onze wereld staat op het spel: het leven van mensen, de gezondheid van de wereldeconomie, het voortbestaan van sommige landen,” waarschuwde VN-chef Ban Ki-Moon gisteren op de klimaattop hier in Durban. Hij riep op een tweede Kyoto-protocol omdat het een fundering is waarop verder gebouwd kan worden. Achim Steiner, hoofd van het VN-milieupanel, zei gisteren hetzelfde en noemde het Kyoto-protocol de ruggengraat van klimaatbescherming.
Pools overschot
Ondertussen blijft de Europese Unie bij haar tactiek om zich pas aan een tweede Kyoto-periode te verbinden als andere vervuilers beloven op termijn ook bindende klimaatacties te accepteren. Vandaag bleek dat de huidige voorzitter van de EU, Polen, een extra complicerende factor is bij een mogelijk vervolg op het Kyoto-protocol vanwege hun overschot aan AAU's. De Polen willen graag hun overschot aan emissierechten (veroorzaakt door de economische krimp na de val van de Muur) meenemen naar de tweede Kyoto-periode. Ambitieuze EU-lidstaten zijn hier fel tegen. De Polen hebben beloofd om vanavond een voorstel te presenteren aan de Europese ministers over wat er moet gebeuren met het overschot.
Ook is vanmiddag over klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden gesproken. Een heffing op de brandstof van schepen wordt als optie genoemd om geld op te halen voor het klimaatfonds, zo staat er in een conceptdocument. Weinigen geloven echter dat deze optie het haalt tot de eindstreep op vrijdag, want onder andere de Verenigde Staten liggen dwars.
Subsidie voor meer olie
Verontrustend nieuws van vandaag is dat besloten is om CCS (CO2-afvang en -opslag) toe te staan onder CDM. Waarschijnlijk is het straks mogelijk om via CDM –dat beoogt duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden te stimuleren – oliebedrijven te subsidiëren die CO2 de grond in pompen om méér olie uit de grond te krijgen. Terwijl we afstevenen op een wereld die vier graden warmer is, zorgen dergelijke mazen ervoor dat we de situatie verergeren in plaats van verbeteren.
In de media
Vanochtend sprak Bas Eickhout op de klimaattop met NOS-klimaatcorrespondent Bram Schilham over kernenergie in Japan. Het item is online terug te luisteren.
Lees het laatste nieuws over de klimaattop in Durban in ons dossier Klimaat.