Europarlementariër Bas Eickhout: “Besluitvorming met unanimiteit staat een effectieve aanpak van belastingontwijking door grote bedrijven al jaren in de weg. Ook deze voorstellen kunnen weer worden afgezwakt of een stille dood sterven als enkele EU-landen dwarsliggen. De Commissie durft het helaas niet aan om het EU-verdrag te benutten om besluitvorming op basis van een meerderheid van stemmen af te dwingen.”

Het is GroenLinks een doorn in het oog dat overheden miljarden mislopen door multinationals die met winsten schuiven om belasting te ontwijken. Al sinds 2011 zitten voorstellen voor een Europees systeem voor winstbelasting van bedrijven vast in de Raad van Ministers. Met recente progressieve voorstellen van de Biden-regering voor het belasten van multinationals, is nu een wereldwijd akkoord in zicht om de race naar de bodem van bedrijfsbelastingen te stoppen. Helaas spreekt de Commissie in de agenda die ze vandaag presenteert geen expliciete steun uit voor het minimumbelastingtarief van 21% dat de VS voorstellen.

Eickhout: “Het zou een blamage zijn als uitgerekend de Europese Unie voorstellen voor eerlijke bedrijfsbelastingen afzwakt. Als de EU het hier laat afweten zijn mooie woorden over een sociaal Europa en eerlijke transities weinig waard.”