Hongaarse rechtsstaat
De huidige premier van Hongarije, Viktor Orbán, brak de afgelopen 12 jaar stap voor stap de Hongaarse democratie af. Hij perkte de onafhankelijkheid van rechters in, zette het maatschappelijk middenveld buitenspel, onderdrukte de vrije pers en beknotte de rechten van minderheden. Bovendien is er veel corruptie en vriendjespolitiek in het land. Kortom: Hongarije wordt steeds autocratischer, en dit beïnvloedt ook de rest van Europa.
Invloed op Europa
Hoewel Orbán stelselmatig grondrechten ondermijnt, grijpt Brussel nauwelijks in. Dit zorgt voor problemen: het beïnvloedt de geloofwaardigheid van het Europese project én de internationale onderhandelingspositie van de EU. Maar ook de samenwerking binnen de EU staat onder druk. Hongarije heeft namelijk een stem - en soms zelfs een veto - in alle Europese wetgeving en besluiten en zet deze graag in om Europese waarden te ondermijnen.
Daarbij volgt het land uitspraken van het Europees Hof niet of gebrekkig op en zegt het zelf te bepalen of het Europese wetgeving opvolgt. Wanneer elk EU-land zelf kan besluiten of het gemaakte afspraken respecteert of negeert, dan schaadt dit het vertrouwen tussen EU-landen. Op den duur wordt het zo onmogelijk om samen te werken.
Belangrijke week
Begin april zullen de Hongaren naar de stembus gaan om te bepalen of Orban door mag. Tineke’s bezoek aan Hongarije viel samen met de start van de campagneperiode. Ook kwam het Europees Hof die week met een belangrijke uitspraak.
Verkiezingen
Op 3 april moet Viktor Orbán opboksen tegen een oppositiekandidaat van formaat. Het is voor het eerst dat de Hongaarse oppositiepartijen, van de liberalen en socialisten tot conservatieven, een gezamenlijke kandidaat voordragen: Peter Marki-Zay.
Maar niet alleen voor de Hongaren staat er dus veel op het spel, de uitkomst van de verkiezingen zal een effect op heel Europa hebben. Want als de komende verkiezingen worden gewonnen door de oppositie, dan kan de rechtsstaat in Hongarije hersteld worden. Dan krijgen we in Brussel te maken met een heel ander speelveld.
Vonnis Europees Hof
Het Europees Hof oordeelde dat de Europese Commissie financiële straffen mag opleggen aan landen die de rechtsstaat schenden. Hongarije en Polen spanden deze zaak aan, omdat zij het niet eens waren met dit mechanisme. Met deze uitspraak is hun bezwaar ongegrond verklaard.
Wanneer een EU-land de rechten die horen bij een rechtstaat schendt zal die dus geen, of minder, EU-geld ontvangen. Wat GroenLinks betreft moet de Europese Commissie direct de EU-fondsen voor Hongarije en Polen bevriezen zolang zij de rechtsstaat blijven schenden.