De Commissie stelt voor om bepaalde vormen van geweld overal in de EU strafbaar te maken. Denk hierbij aan zaken als verkrachting, -wat in sommige EU-landen nog niet strafbaar is als gebruik van fysiek geweld niet kan worden aangetoond- ; genitale verminking; het zonder toestemming delen van intieme beelden; cyberstalking; cyberintimidatie en het online oproepen tot geweld of strafbare feiten. In sommige landen zijn deze vormen van (seksueel) geweld nog niet strafbaar. Daarnaast krijgen slachtoffers van (seksueel) geweld betere rechten, zoals het recht op financiële schadeloosstelling, en zijn er ook concrete aanbevelingen voor landen om slachtoffers beter te ondersteunen, zoals het online doen van aangifte, nationale hulplijnen en meer opvangplekken voor slachtoffers van geweld.
Van Sparrentak: “Duizenden mensen over de hele wereld zijn door de #MeToo-beweging naar buiten getreden met persoonlijke verhalen over seksueel geweld. Helaas liet dit ook goed zien dat slachtoffers vaak aan hun lot overgelaten worden. Door hun werkgevers, door het rechtssysteem, door de overheid en soms ook door mensen om hen heen. De tijd dat slachtoffers met lege handen staan, moet voorbij zijn. Dit voorstel is daarom een grote sprong in de goede richting.
Van Sparrentak ziet ook een punt ter verbetering: het huidige voorstel is namelijk niet inclusief genoeg. De Commissie sprak een lange tijd over het uitbannen van ‘gendergerelateerd geweld’, waarmee ook mensen uit de queergemeenschap onder de plannen zouden vallen. In de definitieve tekst wordt echter alleen gefocust op een betere bescherming van cisvrouwen tegen (seksueel) geweld. “Als Europese Groenen willen we ervoor zorgen dat dit voorstel ook gaat over het het beschermen van trans-, non-binair- en intersexpersonen. Deze groep krijgt ook disproportioneel veel te maken met geweld en moeten echt meegenomen worden in deze plannen”, besluit Van Sparrentak.