De Europese Groenen maken zich al jaren sterk voor een eind aan fossiele subsidies, maar tot nog toe bleef het bij beloften en mooie woorden. En ook ook nu wilden de EU-landen geen concrete deadline van 2025, zoals het Europarlement eiste. Als compromis krijgt de Commissie nu de opdracht om met een datum te komen die in lijn is met het beperken van het opwarmen van de aarde met 1,5 graad. 

“Die datum kan nog wel een sneller komen dat veel EU-landen denken”, Eickhout vervolgt: “Uiteraard is niet alleen financiering van fossiele brandstoffen een probleem. Nog elke dag wordt er, bijvoorbeeld, met EU-geld biodiversiteit aangetast, denk aan de landbouwsubsidies. Om schadelijke subsidies te meten wordt nu een methode ontwikkeld zodat ook die uitgefaseerd kunnen worden.”

Normaal geeft het milieuactieprogramma richting aan het Europese milieubeleid met een lange lijst van acties, maar door de Green Deal is deze rol veranderd. Eickhout: “Er ligt al een lange lijst aan doelen en voornemens, maar het schort vaak aan de controle of deze doelen ook daadwerkelijk gehaald worden. Vanaf nu wordt er jaarlijks gerapporteerd en komt er een debat over de voortgang van ons milieubeleid.”