GroenLinks roept de regeringsleiders van EU-landen op om lef en ambitie te tonen als ze donderdag en vrijdag in Brussel bij elkaar komen voor de juni-top. De regeringsleiders zullen dan spreken over steun aan ontwikkelingslanden in de strijd tegen klimaatverandering. Helaas zijn de vooruitzichten somber.

GroenLinks-Europarlementariër en klimaatexpert Bas Eickhout: "We moeten nu belangrijke stappen zetten om de internationale klimaatonderhandelingen eind van dit jaar in Kopenhagen tot een succes te maken. Het lijkt er echter op dat de EU-landen nog steeds niet bereid zijn om concrete bedragen op tafel te leggen."

Vorig jaar liepen de klimaatonderhandelingen in het Poolse Poznan spaak. Vooral omdat rijke landen, waaronder de EU, niet met geld over de brug kwamen. Ontwikkelingslanden eisen klimaatsteun van rijke landen. "Terecht. Wij hebben het probleem veroorzaakt, mensen in ontwikkelingslanden mogen daar niet de dupe van worden," zegt Eickhout.

Volgens experts is jaarlijks 100 miljard euro nodig om ontwikkelingslanden te steunen bij het verminderen van hun uitstoot en bij het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Toch houden EU-landen hun hand nog steeds op de knip of zijn ze weinig concreet over technologie-overdracht.

Eickhout: "We hebben nog maar zes maanden tot de klimaattop in Kopenhagen. Dit is niet het moment voor mooie woorden. Willen we de race tegen de klok winnen, dan moeten we als Europa nu actie ondernemen. Op dit moment vinden er verschillende voorbereidende onderhandelingen plaats voor Kopenhagen. Die schieten niet op, zolang Europa vaag blijft over haar inzet."

Mochten de regeringsleiders hun beslissing over de lastenverdeling eind van deze week opnieuw vooruitschuiven, dan wordt er naar verwachting pas weer in oktober over gesproken. Tot die tijd gebeurt er dan vrijwel niets. "Europa moet de voortrekkersrol die ze altijd beloofd heeft, nu waar maken. Tot het laatste moment bezig zijn met intern gebakkelei helpt daar absoluut niet bij. Op die manier zetten we onszelf buitenspel," aldus Eickhout.

GroenLinks is teleurgesteld over de Nederlandse inzet. Het kabinet heeft de juni-top eigenlijk al opgegeven en durft niet eens te garanderen dat er in oktober serieuze afspraken gemaakt worden.