GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageert verheugd op de plannen van de Europese Commissie om lidstaten 20% van hun energie te laten besparen. Deze plannen lekte vandaag uit. In het document van de Europese Commissie wordt gesproken over zeven maatregelen die genomen moeten worden om 2 miljoen Europese banen te creëren. Hierbij wordt vooral gekeken naar renovatie van bestaande huizen en de rol die energiebedrijven kunnen spelen bij het efficiënter omgaan met energie.

Bas Eickhout: "De Europese Commissie laat terecht zien dat met energiebesparing bijna 10% van de Europese broeikasgasemissies kan worden aangepakt. Daarmee alleen al kan de EU naar Kopenhagen haar eigen bod veel ambitieuzer maken."

Bas Eickhout: "De EU heeft alleen 20% duurzame energie en 20% reductie van broeikasgassen verplicht gesteld. Het doel om als Europa energie te besparen met 20% was tot nu toe alleen indicatief. En dat terwijl energiebesparing juist geld en banen oplevert. De Europese Commissie wil de energiebesparing van 20% verplichten. Dat is een goede stap om werk te maken van de klimaatcrisis en de economische crisis."

Wel is er kritiek op de vaagheid van het gelekte wetsvoorstel. Eickhout: "Het document zit nog vol met algemeenheden over het opzetten van een financiële infrastructuur. Ook is onduidelijk hoe de Europese Commissie de 20% energiebesparing wil verplichten aan EU-lidstaten", aldus Eickhout.

Verder roept Eickhout Nederland op om niet wederom in de reflex te schieten om een onderwerp als energiebesparing af te doen als 'niet-Europees'."De reactie in de Tweede Kamer op eerdere initiatieven van de Europese Commissie op het gebied van energiebesparing is vaak negatief. Europa zou hier niets over te zeggen hebben. En dat terwijl juist energiebesparing de goedkoopste manier is om onze eigen klimaatdoelen te halen. En nog banen oplevert ook. Ik ga er dan ook van uit dat de Nederlandse politiek dit initiatief van de Europese Commissie voluit zal steunen", aldus Eickhout.