De Europese Groenen hebben zich afgelopen donderdag onthouden van stemming over het gemeenschappelijk visserijbeleid. In het aangenomen rapport wordt namelijk aangedrongen op het financieel ondersteunen van kweekvis zonder rekening te houden met het milieu.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "Ik ben verbaasd dat de PvdA pleit voor het extra stimuleren van kweekvis en niet aangedrongen heeft op milieueisen. Voor veel kweekvis wordt wilde vis gebruikt als visvoer en dit leidt indirect alsnog tot overbevissing. Ook zijn er nog geen regels voor het gebruik van diergeneesmiddelen in de visteelt, die kunnen leiden tot overbemesting."

Toenemende vraag

De vraag naar vis zal de komende jaren alleen maar toenemen. De visvangst kan dit niet meer bijbenen en mede daarom zijn bijna 90% van de Europese visbestanden overbevist. Kweekvis kan een oplossing zijn, maar dan moet er wel rekening worden gehouden met de milieubelasting. De hoeveelheid wilde vis in het visvoer, de hoeveelheid geneesmiddelen die in het water terecht komt en het energiegebruik van de kweek dragen met name bij aan de milieuimpact van kweekvis.

Een ander nadeel van open kweeksystemen is de kans dat vissen ontsnappen en zich voortplanten met wilde vissen. De oorspronkelijke vissoorten worden hierdoor zwakker en kunnen uiteindelijk zelfs verdwijnen.

Europarlementariër Eickhout pleit daarom voor het ontwikkelen van milieueisen voor kweekvis. "Om ervoor te zorgen dat de verwachte spurt in kweekvis niet leidt tot extra overbevissing en milieuvervuiling, moeten we nu actie ondernemen. Het ongecontroleerd investeren in kweekvis - zoals de PvdA voorstelt - is geen oplossing."