Het Europees Parlement heeft een rapport aangenomen dat oproept tot een welzijnswet voor dieren. Dieren krijgen dan het expliciete recht op een levenswaardig bestaan. De Europese Commissie moet de levensomstandigheden van dieren hoog op de agenda plaatsen.

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout: "GroenLinks strijdt al lange tijd voor een Welzijnswet voor dieren. Dit is ook een duidelijke wens van burgers. Zij willen ervan uit kunnen gaan dat dieren een fatsoenlijk leven hebben gehad. Op dit moment worden dieren nog te vaak behandeld als gebruiksvoorwerpen. Met een Welzijnswet voor dieren worden producenten verplicht om rekening te houden met de gezondheid en het welzijn van dieren."

Dierenwelzijn dient verbeterd te worden vanuit ethische gronden, maar draagt ook bij aan de volksgezondheid, de kwaliteit van de landbouw en de concurrentiepositie van de Europese landbouw. Er zijn op dit moment grote verschillen binnen Europa in de levensomstandigheden van dieren. Het rapport roept daarom op om een hoog en gemeenschappelijk niveau voor dierenwelzijn in Europa tot stand te brengen.

Eickhout: "Europese landbouwproducten zouden bekend moeten staan om kwaliteit. Een goed leven voor dieren zou dan het handelsmerk van Europa zijn. Er is een duidelijke relatie tussen het welzijn en de gezondheid van mens en dier. Met een Welzijnswet voor dieren moeten alle dierproducten aan bepaalde eisen voldoen. Dit zijn geen minimumeisen, maar hoge normen, zodat elk dier het recht op een levenswaardig bestaan krijgt."

Het rapport geeft een sterk signaal af naar de Europese Commissie om van dierenwelzijn een centraal thema te maken. Dat is bovendien in lijn met het zojuist in werking getreden Verdrag van Lissabon waarin de bescherming en het welzijn van dieren ligt besloten.