Vandaag heeft in het Europees Parlement een coalitie van liberalen en christendemocraten de stemming tegengehouden van een progressief voorstel van de Groenen en sociaaldemocraten die de weg moet openen naar een duurzaam sociaal Europa. Daardoor lopen oplossingen voor de aanpak van de crisis weer vertraging op. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is teleurgesteld.

Eickhout: "De Groenen waren er als enigen in geslaagd een coalitie te vormen met een andere fractie om te komen tot een gezamenlijke visie. Dat de sociaaldemocraten dit keer met een andere partij zaken doen dan met de liberalen en christendemocraten is kennelijk zo´n doorn in hun oog, dat zij nu de stemming vandaag hebben tegengehouden."

Groen-rode compromis

Aanvankelijk hadden de sociaaldemocraten met de liberalen en christendemocraten een voorstel. Eerstgenoemden besloten eerder deze week zich aan te sluiten bij het voorstel van de Groenen, waarop ook de liberalen zich terugtrokken uit het christendemocratisch initiatief. Daarmee is het voorstel van de Groenen het enige voorstel dat door meerdere partijen gesteund wordt. Het voorstel bevat een aantal belangrijke stappen naar een duurzaam sociaal Europa en een aanpak van de economische crisis. Door het uitstel zal verder onderhandeld worden met alle partijen om tot een gezamenlijk voorstel te komen. De voorzitter van de sociaaldemocraten, Schultz, gaf in de vergadering aan dat hij vast zal blijven houden aan het groen-rode compromis.

Eickhout: "Wij zijn samen met de sociaaldemocraten gekomen met concrete plannen om de EU duurzaam uit de begrotingscrisis te helpen door invoering van belasting op financiële transacties, groene belastingen en de aanpak van belastingparadijzen. Financiële speculanten die de stabiliteit van de euro in gevaar brengen, worden aangepakt door de invoer van strikte regels en streng toezicht. De groene plannen voor een versterkte economische integratie met meer toezicht op de begrotingen van EU- landen moet voorkomen dat onverantwoord economisch beleid tot een nieuwe crisis leidt."

Milieu- en klimaatbeleid

In tegenstelling tot de rechts-conservatieve partijen maakt GroenLinks in Europa werk van milieu- en klimaatbeleid. In het compromis dat de Groenen sloten staat de doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 30 procent terug te dringen. De Groenen spreken de EU-landen aan op het feit dat zij te weinig doen om de afname van biodiversiteit tegen te houden. Ook moet de EU aansturen op 100% duurzame energie in 2050.

"Ook op sociaal vlak kiezen de Groenen voor werkbare oplossingen: het verhogen van de arbeidsparticipatie door meer vrouwen, ouderen en jongeren betere kansen op de arbeidsmarkt te geven. Een moderne arbeidsmarkt zorgt ervoor dat de Europese welvaartsstaten ook met de vergrijzing behouden blijven. GroenLinks roept de EU-landen verder op om de armoede iedere vijf jaar met de helft terug te dringen, onder meer door fatsoenlijke lonen en toegang tot sociale diensten."

Het is nu afwachten tot juni of de andere fracties zich zullen aansluiten bij het groen-rode voorstel.